Schiffer András szerint az LMP erősödött

LMP, parlament, planáris ülés, schiffer andrás
Vágólapra másolva!
Schiffer András LMP-s politikus szerint bár a frakció megszűnt, és ez veszteség, az LMP mégis megerősödött azzal, hogy parlamenti képviselői közül nyolcan kiléptek és új pártot alapítanak. Schiffer szerint nem engedtek a zsarolásnak, és megőrizték az elveiket, a szekértábor-politizálásba pedig nem szállnak be.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatón magyarázta el az LMP helyzetét a pártszakadás után Schiffer András LMP-s politikus. Miután a párt nyolc parlamenti képviselője kilépett a pártból, és Párbeszéd Magyarországért néven új pártot alapít, az LMP-frakció is megszűnt a parlamentben. Schiffer András szerint - aki eddig az LMP frakcióvezetője volt, és mivel a pártnak nincs elnöke, posztjának megnevezése jelenleg nem tisztázott - a frakció megszűnése veszteség, de az LMP erősödött.

Vége a bénító vitáknak, jelentette ki a politikus, aki tizennégy párttársával együtt állt ki a sajtó elé. Szerinte az LMP arra szerződött, hogy megtörje a kétosztatú politikai rendszert. Ezért kiszállnak a szekértábor-vitákból, és szakítani akarnak azzal a gyakorlattal, hogy a pillanatnyi politikai kényszerek felülírják az elveket. "Bebizonyítottuk, hogy lehet másként is csinálni, a becsületünk nem eladó" - jelentette ki.

Azt mondta, valójában nem volt választási lehetőségük - ezzel arra utalt, hogy korábban felmerült, a kilépők lehet, hogy a frakció egyben tartása érdekében bár a pártból kilépnek, a képviselőcsoportot mégsem hagyják el. Ez a lehetőség azonban fel sem merülhetett, miután Schiffer szerint a kilépők "megzsarolták" őket, először azzal, hogy kilépnek a pártból, majd azzal, hogy kilépnek a frakcióból. Már a kongresszusra is ultimátummal érkeztek, tette hozzá Schiffer.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hivatalosan is elváltak (Schiffer András és Jávor Benedek a parlamentben)

"Nem engedtünk a zsarolásnak, az elveinket előbbre tartjuk" - jelentette ki. Hozzátette, azért sem maradhatott egyben a frakció, mert nem látták értelmét, hogy "egy hajóban két irányba evezzünk, aztán meg két csónakot kötözzünk össze".

Frakció híján a függetlenek közé kerülő LMP-seknek kevesebb pénzük lesz majd. Kérdésre válaszolva Schiffer azt mondta, az összesen tizenöt politikus mintegy százmillió forinttal kevesebből gazdálkodik majd évente, mint eddig. Hozzátette, "racionalizálják" a gazdálkodásukat, ezért így is el fogják tudni látni a feladatukat.

Az LMP-seknek kevesebb hozzászólási lehetőségük is lesz a jövőben, de Schiffer szerint ez csak az időkeretes vitákban lesz majd érezhető. Függetlenként még ilyen esetekben is hozzá tudnak majd szólni a témákhoz, az időkeretek nélküli vitákban pedig továbbra is aktívak kívánnak maradni. Megjegyezte, hogy ő amúgy is a legtöbbet hozzászóló képviselők között van.

Hétfőn léptek ki hivatalosan is

Hivatalosan is kiléptek az LMP parlamenti képviselőcsoportjából a Párbeszéd Magyarországért (PM) tagjai, akik az erről szóló nyilatkozatot hétfőn délután elküldték Schiffer András frakcióvezetőnek és Kövér László házelnöknek.

Jávor Benedek mellett Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László távozott az LMP-frakcióból. Az LMP-nek ezzel hét képviselője maradt a parlamentben - Schiffer András, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett, Lengyel Szilvia és Mile Lajos -, tehát a képviselőcsoport megszűnik: a házszabály alapján ugyanis megszűnik a frakció, ha tagjainak száma 12 alá csökken.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

Az LMP idei, január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői akkor hangsúlyozták, hogy szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.

Vasárnap Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentették, hogy a platform párttá alakul, és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját. Szabó Tímea egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Az újságírók felvetésre hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre. Miután az egyeztetések több fordulón keresztül sem hoztak eredményt, Jávor Benedek a múlt héten pénteken bejelentette: függetlenként folytatják munkájukat.