Nem volt elég hely a váci hajléktalanszállón

Hajléktalan válság, kép a vdeóhoz, csöves
Vágólapra másolva!
A közelmúltig több volt a hajléktalan Vácon, mint amennyien befértek a hajléktalanszállóra, így az intézmény kénytelen volt válogatni a hideg elől menedéket keresők között. Az ombudsman vizsgálata szerint jogállamban elfogadhatatlan, hogy ilyen helyzet előálljon.
Vágólapra másolva!

A váci hajléktalanszállón kevés a férőhely, a hajléktalanellátó vezetője volt kénytelen dönteni, ki jut be az átmeneti szállóba, és ki marad kint a fagyban. Ez a gyakorlat az alapvető jogokat sérti - állapította meg Szabó Máté ombudsman a hajléktalanellátás váci körülményeinek vizsgálatakor.

Az ombudsman jelzést kapott arról, hogy telente az engedélyezett létszámnál többen szeretnék igénybe venni a váci hajléktalanok krízisszállását, a jogszabályi kötöttségek miatt, férőhelyek hiányában azonban nem tudnak eleget tenni a megnövekvő igényeknek.

Fotó: Mudra László [origo]
Ki dönti el, hogy ki fér be és ki nem?

Szabó Máté ombudsman szerint ennek a helyzetnek a kezelésére a szállón belső gyakorlatot alakítottak ki, annak szempontjai szerint döntheti el a szociális munkás, kinek jut hely, és kinek kell a fagyos időben az intézményen kívül, akár életveszélyben töltenie az éjszakát. Az ombudsman hangsúlyozta, hogy ez az eljárás jogállami keretek között elfogadhatatlan.

A fenntartó a férőhelyszámok időleges bővítéséről időközben már gondoskodott, de az alapjogok sérelmének jövőbeni megelőzése érdekében az ombudsman jelentésében hangsúlyozta: az életveszélynek - például fagyhalálnak - kitett embereknek az objektív életvédelmi kötelezettségéből következően az állam köteles azonnali és hatékony segítséget nyújtani. Az állam életvédelmi kötelezettsége abszolút jellegű, vagyis nem enged kivételt - tette hozzá.