Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem tudják megtölteni az ócsai lakóparkot

Vágólapra másolva!
A bedőlt hitelesek nem tolongtak a 40-80 négyzetméteres házakért, így újabb fordulót hirdethetnek könnyebben teljesíthető feltételekkel. A projekt egészére biztosított hatmilliárdból eddig csak 2,4 milliárdot költöttek el.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy könnyebben teljesíthető feltételekkel egy újabb fordulót hirdetnek az ócsai szociális lakópark házaira - írja Népszabadság. A 170 ezer devizahitel-adósból 588-an jelentkeztek a pályázatra, közülük sokan már a jogosultsági feltételeknek sem felelnek meg, így például nem ingatlanra felvett kölcsön miatt kerültek nehéz helyzetbe, vagy nem is devizában adósodtak el. Ha a pályázatokat szigorúan a kiírásban közöltek alapján bírálják el, akkor az ócsai lakópark első ütemének 80 házából legfeljebb a fele népesülhet be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak március 20-ra kell összeállítani a javasolt bérlők listáját, amelyből egy öttagú bizottság választja ki a beköltözőket.

A Népszabadságnak a projektfelelős Belügyminisztériumból származó információja szerint a döntéshozók továbbra is elkötelezettek a lakópark második ütemének megépítése mellett. Már csak azért is, mivel a közműveket már a lakónegyed egészére - az eredetileg tervezett 420 házra - kiépítették, és megkezdték a lakópark következő ütemének előkészítését. Ráadásul a projekt egészére biztosított hatmilliárdból eddig csak 2,4 milliárdot költöttek el. A folytatás lehetőségét erősíti, hogy a szociális lakópark a közfoglalkoztatási program egyik mintaprojektre.

A Blikk mindeközben azt írja, hogy a hitelkárosultak elszigetelődhetnek, mert a teleptől messze lesznek az intézmények és a vasút. A lakópark szomszédságában áll ugyan egy kiskocsma, amelynek egy részében már nyílt egy kis vegyesbolt, de egyébként midenért kilométereket kell majd autózni, biciklizni vagy gyalogolni. Az első buszmegálló Ócsa központja felé 3,7 kilométerre van a lakótelep házaitól, a benzinkút mintegy négy kilométer. A vasútállomás 5,4 kilométerre van, az óvoda 5,5 kilométerre, míg az iskola már 6-ra.

A Blikk úgy tudja, hogy az ócsai lakóparkban csak a most épülő 80 otthon készül el, több már nem. Amellett, hogy a bedőlt hitelesek nem tolongtak a 40-80 négyzetméteres házakért, a beruházás folytatása ellen szól az ára is. A 80 ház csaknem 2,4 milliárd forintból készül el, vagyis az átlagár közel 30 millió forint. Igaz, ebben a telep víz-, csatorna- és elektromosáram-hálózatának kiépítése is benne van. Az infrastruktúrát leszámítva azonban egy 50 négyzetméteres ház építési költsége így is 10 millió forint. A Duna House ingatlanközvetítő nyilvántartása szerint egy ekkora lakást Pest kevésbé drága részein és a megyeszékhelyeken már 5-8 millióból meg lehet venni, és a városokban a bedőlt hitelesek is nagyobb eséllyel kezdhetnének új életet.

Ha Ön tervezi, hogy beköltözik az ócsai lakóparkba, már pályázott, vagy tervezi, hogy benyújtja pályázatot, és elmesélné nekünk a történetét, jelentkezzen a hirugyelet@origo.hu emailcímen!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről