Megszűnt a forgalomkorlátozás a határokon

kamion kamionstop
Vágólapra másolva!
Ideiglenesen megszűnt a forgalomkorlátozás a magyar-szlovén határon, délutánra a hétfő óta Zalában veszteglő kamionok nagyobb része elhagyta a megyét. Kedd délután feloldották a kamionok forgalomkorlátozását a gyulai, a méhkeréki és a battonyai határátkelőknél, valamint Győr-Moson-Sopron megye mind az öt közúti határátkelőjén is.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Varga György

Az olaszországi rendkívüli időjárási viszonyok miatt hétfő reggel óta nem léphették át a magyar-szlovén átkelőket a tranzitforgalomban közlekedők, kedd hajnaltól pedig már a Szlovéniába igyekvő járműveket is megállították a határon. Kedden délelőtt a szlovén hatóságok részben feloldották a kamionokra hétfőn elrendelt forgalomkorlátozást, így a szlovén rendszámú járművek már akkor elindulhattak. Zala megyében a kamionstop miatt kedd délben már mintegy ezer teherautó vesztegelt a határ felé vezető főbb útvonalak mentén, megteltek a pihenőhelyek és a benzinkutak parkolói. A várakozóknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai osztottak élelmiszert és forró teát. Kedden, nem sokkal 13 óra után ideiglenesen megszűnt a forgalomkorlátozás a magyar-szlovén határon, így a nem szlovén rendszámú várakozó teherjárművek is folytathatták az útjukat - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kedd délutánra a hétfő óta Zalában veszteglő kamionok nagyobb része elhagyta a megyét - tájékoztatta a Zala megyei kormánymegbízott az MTI-t. Rigó Csaba a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) elnökeként elmondta, hogy a szlovénok nem sokkal 14 óra előtt oldották fel az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt hétfő óta tartó forgalomkorlátozást. Zalában a főbb útvonalak mentén és a pihenőhelyeken veszteglő mintegy ezer kamion háromnegyede 16 órára elhagyta a megyét, s a többi várakozó járművet is szakaszosan, rendőrségi közreműködéssel indítják útnak.

Rigó Csaba hozzátette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott azzal kereste meg, hogy ha a szlovén hatóságok ismét lezárják a határokat, rövid időn belül intézkedni tud a magyar-ukrán átkelőknél is hasonló lépésre. A tranzitforgalom korlátozásával így megakadályozható lesz, hogy a mostanihoz hasonlóan nagy számú jármű torlódjon össze kilépésre várakozva a zalai határszakaszon.

A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet, hogy Zala megyében szerda éjfélig további jelentős mennyiségű hó várható. 3. fokozatú riasztás van érvényben a megyében, mert 30 centimétert meghaladó vastagságú friss hó hullhat, és a felerősödő szél helyenként hófalakat és -torlaszokat emelhet.

Kedd délután feloldották a kamionok megelőző forgalomkorlátozását kedd délután a gyulai, a méhkeréki és a battonyai határátkelőknél - tájékoztatta Nagy Szilvia a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. A határátkelőknél nincs fennakadás, a beléptetés folyamatos - tette hozzá Nagy Szilvia. A megelőző korlátozást kedd délelőtt lépett életbe. A Békés Megyei Védelmi Bizottság a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérésére hozott belépést korlátozó intézkedéseket a Romániából magyar területre belépő, Szlovéniába és Észak-Olaszországba tartó hét és fél tonna össztömeget meghaladó, illetve a veszélyes anyagot szállító járművekre.

Győr-Moson-Sopron megye mind az öt közúti határátkelőjén, Rajkánál, Hegyeshalomnál, Vámosszabadinál, Sopronnál és Kópházánál is feloldották kedd délután a kamionforgalom korlátozását.