Megmentik Orbánt egy becsületsértési pertől

Parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Az LMP-frakció nélkül, egy újabb Hoffmann-Hiller szócsatával és a trafiktörvény módosításával folytatja munkáját a parlament. Hétfőn az MSZP főleg az oktatásra koncentrál, a Jobbikosok aggódnak és cigányoznak, emellett a képviselők szavaznak Orbán Viktor mentelmi jogáról is, amelynek felfüggesztését egy becsületsértési ügyben kérte a bíróság.
Vágólapra másolva!

A legérzékelhetőbb változás

A parlamenti ülések lelkes rajongóinak rögtön feltűnik majd, hogy most lesz az első hét, amikor már hivatalosan is független képviselőként ülnek a teremben az egykori LMP-frakció tagjai. A pártszakadás után, néhány nappal ezelőtt a frakció hivatalosan is megszűnt, ami azt jelenti, hogy pontosan annyiszor hallhatjuk őket, mint a Demokratikus Koalíció képviselőit. Eltűnik tehát Schiffer András vagy Jávor Benedek rendszeres napirend előtti eszmefuttatása az alkotmányos kultúráról vagy a demokratikus értékekről, és Karácsony Gergely oligarcházása vagy Széll Bernadett aggódása is jó időre kiszorul a tévéközvetítésekből.

A legnagyobb mentés

Három mentelmi ügyet is napirendre tűz a parlament hétfőn, de egyetlen képviselőnek sem kell izgulnia, a bizottsági szavazások alapján a többség várhatóan nem függeszti fel senkinek a mentelmi jogát. Így megússza a bíróságra járást Szekó József fideszes mohácsi polgármester, akit egy helyi lakos jelentett fel becsületsértésért, és a jobbikos Novák Előd is, akit viszont maga Kubatov Gábor rángatna bíróságra rágalmazásért.

A legtitokzatosabb mentelmi ügye azonban a miniszterelnöknek van: a csepeli bíróság ugyanis egy közelebbről meg nem határozott becsületsértés miatt kérte Orbán Viktor mentelmi jogának felfüggesztését. A parlamenti dokumentumokból nem derült ki, pontosan ki érzi úgy, hogy Orbán a becsületébe gázolt és miért, a Fővárosi törvényszék pedig pénteken sajnos nem tudott válaszolni erre a két egyszerű kérdésre. A rejtélyt növeli, hogy a mentelmi bizottság gondoskodik arról, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő még egyszer: a parlamenti javaslat szerint "a bizottság az Országos Bírósági Hivatal elnökének segítségét kéri a jövőbeni hasonló ügyek elkerülése érdekében".

A legnagyobb konszenzus

Vajon miről lehet szó abban a javaslatban, amelyet a Fidesz-KDNP együtt nyújt be az MSZP-vel és a Jobbikkal, sőt az MSZP-szakadár Szili Katalinnal? Persze hogy a jövő nemzedékek iránti felelősségről! A javaslat a különösebben izgalmasnak nem mondható Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia nevet kapta, és most kezdik meg erről az általános vitát a képviselők, bár valószínűleg csak a benyújtók között nem szereplő DK-sok, LMP-sek, Párbeszédesek fogalmaznak majd meg kritikát, ha épp szóhoz jutnak. Akinek kedden erre nincs fölösleges két órája, itt olvasgathatja az 55 oldalas dokumentumot.

A legösszeszokottabb páros

Újabb epizódjához érkezik a Hoffmann Rózsa-Hiller István-duett vitája, amely különböző felállásokban tulajdonképpen már 2006 óta tart. A két oktatáspolitikus múlt héten már felelevenítette azt az időszakot, amikor mindketten az MSZMP-ben politizáltak ("Voltunk mi már egy pártban, államtitkár asszony"), reméljük, hogy Hiller István mostani, röghöz kötésről szóló interpellációja után szaftosabb részleteket is megtudunk a politikusok múltjáról. A vitát azért is érdemes nézni, mert az utolsó alkalmak egyike, amikor a parlamentben Hoffmann Rózsa szájából "a nemzeti felsőoktatás" és "a fiatalok adjanak vissza valamit a közösségnek" fordulatokat, a napokban ugyanis Balog miniszter leszedte őt erről a területről.

A legbonyolultabb megfogalmazás

A jobbikos Gyenes Géza nemcsak kérdez "a tragikus népességfogyásról", hanem javaslatot is tesz a helyzet megoldására interpellációjában. Gyenes képviselő valószínűleg jó eséllyel pályázhatna az aranyéremért azon a versenyen, ahol a feladat a minél bonyolultabb megfogalmazások gyártása. Például a meddő párok támogatását így fogalmazza meg a képviselő: "Javaslat a nemzet tragikus népességfogyásának megállítására, amely a rendelkezésre álló közfinanszírozás gazdaságosabb felhasználásával segítheti elő a gyermekre váró meddő párok eredményesebb, biztonságosabb kezelését".

A legnagyobb cigányozás

A jobbikos Zagyva Gyula ezt kérdezi hétfőn a belügyminisztertől: "Miért kell életveszélyben élni egy település lakóinak a felelőtlen kisebbség miatt?". Zagyva eddigi, tüntetésekről is ismert munkásságából kiindulva nem bonyolult kérdés, melyik kisebbségről fog beszélni.

Ami lesz még - trafiktörvény és alkotmánymódosítás

Hétfőn dönt az Országgyűlés a trafiktörvény módosításáról. Eszerint a nemzeti dohányboltokban szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatank majd, és július helyett akár már májusban megnyílhatnak. Hétfőn tartják annak a javaslatnak az általános vitáját, amely szerint a Műcsarnok és a Vigadó épülete ingyenesen átkerül a Magyar Művészeti Akadémiához. Kedden kezdődik a tervek szerint az alaptörvény negyedik módosításának általános vitája. A fideszes és KDNP-s képviselők az alaptörvényben rögzítenék a hallgatói szerződés lehetőségét, valamint bekerülne az alkotmányba az is, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvény értelmezése során nem vehetné figyelembe a korábbi Ab-határozatokat és indoklásukat.