Lázár: Schiffer hamisan vádolta meg Orbánt

Vágólapra másolva!
Schiffer András közérdekű adat eltitkolása miatti ndított pert Orbán Viktor ellen, de a Fővárosi Törvényszék jogerősen is megszüntette a pert. Lázár János szerint Schiffer hazudott.
Vágólapra másolva!

Lázár János szerint bebizonyosodott, hogy Schiffer András hamisan vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt közérdekű adat eltitkolásával. A Fővárosi Törvényszék jogerősen is megszüntette a képviselő feljelentése nyomán indított pert - közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken az MTI-vel.

Mint Lázár János felidézte: Schiffer András korábbi LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő korábban úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnök a képviselő kérésére nem adta ki azokat a közérdekű, így nyilvánosnak minősülő adatokat, amelyek a médiával és a kommunikációval kapcsolatos feladatok elvégzésére kiírt közbeszerzésre vonatkoznak.

Schiffer András közérdekű adattal visszaélés bűncselekménye miatt még 2012 novemberében feljelentést tett, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasított, mivel a Miniszterelnökség igazolta, hogy a kért adatokat határidőben megküldte a képviselőnek. Ezzel egy időben a képviselő bírósághoz fordult, beperelte a Miniszterelnökséget.

A Miniszterelnökség a bíróságot is tájékoztatta arról, hogy határidőben megküldte az adatokat. "A Fővárosi Törvényszék most a pert jogerősen is megszüntette, mert világossá vált, hogy Schiffer András hazudott" - írta közleményében Lázár János.

Az LMP perelte volna Orbánt

Schiffer András tavaly október 30-án még az LMP képviselőjeként jelentette be, hogy pártjuk beperli Orbán Viktort, miután a miniszterelnök a rendelkezésére álló 15 nap alatt nem adott választ a párt egyik hozzá intézett közérdekű adatkérésére.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra: október 4-én jelentették be a kormány honlapján, hogy a lakosság tájékoztatása érdekében, előre nem látható okból és rendkívüli sürgősséggel médiakampányt kell indítani. A Miniszterelnökség emiatt módosította a közbeszerzési tervét, és kétszázmillió forintért médiakampányt rendelt meg. Schiffer András elmondta, ezt követően közérdekű adatkéréssel fordult a miniszterelnökhöz, azt akarta megtudni tőle, hogy mi a médiakampány tárgya, illetve mi a rendkívüli sürgősség oka. Az ajánlattételi felhívás szövegéről, illetve az ajánlattételre felhívott gazdasági szereplőkről is érdeklődött.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke még aznap közleményben reagált, azt írta, hogy a Miniszterelnökség október 19-én elküldte a részletes választ az LMP-s Schiffer Andrásnak az Orbán Viktor kormányfőhöz intézett kérdésére. Az LMP viszont azt közölte, hogy ezt a választ nem kapták meg. Havasi Bertalan viszont megismételte, Schiffer Andrásnak elküldték a részletes tájékoztatást. Ez ügyben mondta ki a bíróság jogerős ítéletét.