Lazán beszélgetett a diákokkal Hoffmann

Vágólapra másolva!
Többek között az alaptantervről beszélgetett Hoffmann Rózsa a Középiskolai Hálózat két küldöttével. Hoffmann méltányolta, hogy a diákok nem kérdőjelezték meg a jóhiszeműségét.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti alaptantervről és az iskolák állami kézbe vételéről beszélgetett Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Középiskolai Hálózat két küldöttével csütörtök délután Budapesten a minisztérium épületében. A mintegy másfél órás találkozó utáni tájékoztatón Hoffmann Rózsa elmondta, a mostani "laza, kötetlen" beszélgetés előzménye, hogy az egyik fiatalemberrel korábban Szegeden találkozott, és akkor állapodtak meg, hogy később beszélgetnek.

Hoffmann Rózsa a délutáni találkozón elhangzottakról konkrétumokat nem mondott, de azt jelezte, méltányolja, ha felkészült, tájékozott és a másik fél jóhiszeműségét nem megkérdőjelező partnerekkel ülhet egy asztalhoz.

Ábrahám Máté, a Középiskolai Hálózat egyik "küldötte" arról beszélt, szerették volna, ha a beszélgetés sajtónyilvános, ám erre nem volt lehetőség, ennek ellenére a találkozót "rendkívül termékenynek" nevezte. Úgy fogalmazott, szerinte a mostani találkozó "egy jobb rendszer felé vezető út kezdete", és nem a "sikerpropaganda egy biodíszlete".

Nem a gyerekeken van a hangsúly

Azt hangoztatta, úgy látják, a szándékok és a célok közösek a jobb oktatás létrehozására, de a módszereket és az utakat már nem feltétlenül ítélik meg azonosan.

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került a Nemzeti alaptanterv, amely szerintük "túlszabályozott", és abban "a tanterv teljesítésére kerül a hangsúly, nem pedig a gyerekre". Szó esett még arról is - mondta -, hogy szerintük a tanárok számára "megaláztatás" lehet, hogy elveszik a szakmai függetlenségüket, és szigorúan előírják nekik, mit kell tanítaniuk, és hogyan.

Elmondta, szóba került még az "államosítás" is, ezzel kapcsolatban utalt egy közvélemény-kutatásra, amely szerint ezt a tanárok kétharmada ellenzi. Jelezte: nem értik, hogy a szakértők kétharmadát miért tudja "felülírni" a politikai kétharmad.