Vádat emeltek az arab sakkozó ügyében

Vágólapra másolva!
Két rendőr és egy civil ellen emelt vádat az ügyészség. Azzal vádolják őket, hogy súlyosan megverték az Egyesült Arab Emírségekből származó sakkozót, aki az eset után két hétre kórházba került.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség két rendőr és egy civil ellen Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető tavaly júniusi szegedi bántalmazása miatt - mondta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden. Szanka Ferenc elmondta, hogy az egyik rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és közúti veszélyeztetéssel, a másik rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, a civilt pedig közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség. Mindkét bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, a vádhatóság mindhárom vádlottra pénzbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól - mondta a szóvivő.

A vádirat szerint három rendőr egy civil gépkocsival járőrszolgálatot látott el Újszegeden, amikor a késő esti órákban felfigyeltek az arab sportvezetőre és fiatalabb társára, Szálim Abdur-Rahmán sakkozóra. A rendőrök azt hitték a férfiakról, hogy illegális bevándorlók, ezért igazoltatni akarták őket. A két arab férfi azonban menekülni kezdett. Üldözésükbe a rendőrök mellett bekapcsolódott egy taxis is, aki azzal követett el bűncselekményt, hogy megszegte a közlekedési szabályokat, amikor a sakkozók elé vágott autójával.

Az ügyészség szerint a rendőrök közül ketten bántalmazták - megütötték, illetve megrúgták - Szaúd Mohamed al-Marzúkit. Az eljárás során azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy a sportvezető súlyos sérülése, sorozatos bordatörése miként keletkezett - tudatta Szanka Ferenc.
A sportvezető a 18 éves Szálim Abdur-Rahmánt azért kísérte el Szegedre, mert a fiatalember Lékó Péterrel készült a tavaly augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra.

Korábban megírtuk, hogy a sakkozó szerint a magyar határrendészek fenyegették, üldözték, majd megverték. A sérült férfi, Szaúd Mohamed al-Marzúki a feljelentése szerint egy szintén az emirátusokból érkezett fiatal sakkozóval sétált vacsora után Újszegeden, a Szent-Györgyi Albert utcában, amikor egy gépkocsi meg akarta őket állítani. Elmenekültek, ám az autóval üldözőbe vették őket, és miután utolérték, a járművel utazó határrendészek a sakkozót állítása szerint bántalmazták.