Föld alá vinnék a kábeleket a Mátrában

Vágólapra másolva!
A helyi áramszolgáltató a föld alá vinné az áramkábeleket, hogy így előzzék meg a nagy havazások alkalmával előforduló áramszüneteket.
Vágólapra másolva!

Az Elmű/Émász megvizsgálja, hogy a Mátrában mely szakaszon lehet földkábellel kiváltani az elektromos légvezetéket a Felső-Mátrában immár rendszeressé vált áramszünetek felszámolása érdekében. Erről azt követően jött létre megállapodás, hogy csütörtökön Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott megbeszélést folytatott az érintett szervezetekkel.

Burián Orsolya, a kormányhivatal médiareferense azt mondta, hogy a megállapodás támogatására a terület erdeinek döntő részét gondozó Egererdő Zrt. vállalta, hogy elvégzik a vezetékek számára az erdőben vágott nyiladékok, biztonsági sávok szélesítését, és mindkét társaság - az Egererdő és az Elmű/Émász - folyamatosan gondoskodik a vezetékek biztonságának karbantartásáról.

A találkozón Gurszky Zoltán, az Elmű Hálózati Kft. energia- és szabályozásmenedzsment osztályának vezetője és Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója vett részt - tudatta a referens.

A megállapodást az tette szükségessé, hogy az idei télen sorozatossá váltak az áramszünetek a Mátra Sástó feletti területén, érintve a kékestetői Sícentrumot, illetve a mátraszentistváni Síparkot is. A Síparknak például több millió forintos kára keletkezett, mert a hoppon maradt síelőknek több alkalommal vissza kellett téríteniük a síbérletek árát, illetve technikai eszközök is tönkrementek. A szállásadók is panaszkodtak, hogy a rendszeres áramszünetek elriasztják a vendégeket, az önkormányzatok pedig arra, hogy a helyzet veszélyezteti a helybeliek jövedelmét, miután az ott lakók 80-90 százaléka az idegenforgalomból él.

De szünetel áramkimaradás esetén egyebek között az oktatás is, és nem működik sem a vezetékes, sem a mobiltelefon-szolgáltatás. Az Elmű/Émász szóvivője korábban azt mondta, hogy az áramkimaradás a szokatlanul havas időjárás következménye, mert a fák kidőlnek a hótól, és rázuhannak a villanypóznákra. Boros Norbert szerint az erdőtörvény alapján az erdőbirtokosok feladata volna a vezetékek vonalában a fák gallyazása, ritkítása, ám ezt nem teszik meg.