Fizetniük kell a Parlament magyar látogatóinak is

Vágólapra másolva!
Januártól a magyar állampolgároknak is fizetniük kell a parlamenti látogatásért, az uniós szabályok ugyanis tiltják, hogy különbséget tegyenek a magyar és más tagállamból származó polgárok között. Diákcsoportoknak továbbra is ingyenes a látogatás. 
Vágólapra másolva!

Az Országház látogatási díját nem lehet a magyar állampolgárok számára kedvezőbben megállapítani, mivel az Európai Unió állampolgárai között nem lehet különbséget tenni - közölte az Országgyűlés sajtóirodája csütörtökön az MTI érdeklődésére. A Magyar Narancs internetes oldala csütörtökön írta meg, hogy a korábbi ingyenes belépéssel ellentétben január elsejétől a magyar állampolgároknak is fizetniük kell azért, hogy meglátogathassák a Parlament épületét.

Az idegenvezetés jelentős költséget ró az Országgyűlés Hivatalára. Ezen kiadások - idegenvezetés, kísérő őrszemélyzet, biztonsági intézkedések és a látogatáshoz kapcsolódó rezsi - fedezésére január elsejétől az uniós állampolgárok belépési díj ellenében vehetnek részt a parlamenti sétán - írták. Ez az összeg (1750 forint) a fele az unión kívüli állampolgárok belépődíjának (3500 forint). Mivel az Európai Unió állampolgárai között nem lehet kivételt tenni, így a mindenkori látogatási díjat nem lehet a magyar állampolgárok számára egységesen kedvezőbben megállapítani.

Nemzeti ünnepeken továbbra is ingyenesen látogatható a Szent Korona, és továbbra is ingyenesen látogathatják az Országházat a diákcsoportok (például osztálykiránduláson), valamint az országgyűlési képviselők által szervezett látogatócsoportok - olvasható a tájékoztatóban.