Elönti a víz a völgyeket Sárvárnál

Vágólapra másolva!
Négyszáz centiméter felett tetőzhet a Rába Sárvárnál, a völgyeket biztosan el fogja önteni a víz. Nagykanizsát homokzsákokkal védik.
Vágólapra másolva!

Magas, négyszáz centiméter fölötti vízállásra és komoly völgyi elöntésekre kell számítani a Rába mentén Sárvár térségében, ahol a délutáni órákra várják a levonuló árhullám tetőzését - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel csütörtökön délelőtt.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a Rába szentgotthárdi szakaszán már elsőfokúra csökkentették, Körmendnél azonban egyelőre a szerda délutáni tetőzés ellenére is fenntartják a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A szóvivő közlése szerint az éjszaka sehol nem volt szükség a védekezési munkálatok folytatására, Sárvárnál azonban számítani kell arra, hogy a völgyeket elönti a víz, és valószínűleg másodfokú vagy harmadfokú árvízvédelmi fokozat elrendelésére lesz szükség.

Balogh Nikoletta közleményében tájékoztatott arról is: Vas megyében vízátfolyások miatt 12 útszakasz van teljesen lezárva a forgalom elől, négy további útszakaszon pedig félpályás útlezárás van.

Homokzsákokkal védik Nagykanizsát

Tovább emelkedett a Principális-csatorna vízszintje Nagykanizsa kiskanizsai városrészében, ezért megelőző jelleggel homokzsákokkal védekeznek a víz ellen - közölte honlapján csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A csatorna megduzzadt vízszintje a lakóházakat nem, de a lakótelkeket veszélyezteti. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem került és várhatóan nem is kerül sor - tették hozzá.

A Zala folyón levonulóban van az árhullám, de a Murán továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Pacsa térségében az éjszaka lehullott nagy mennyiségű csapadék a Principális-csatornán a Mura felé tart.