Élőlánccal vették körbe az ELTE-t

Vágólapra másolva!
Több száz diák és tanár vette körbe a Trefort-kerti épületet, hogy az egyetemi elbocsátások ellen tiltakozzon.
Vágólapra másolva!

Az Oktatói Hálózat tagjai több száz diákkal élőlánccal vették körbe az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának egyik épületét a Trefort-kertben, mert szerintük az egyetemek, főiskolák működőképességét veszélyeztetik a felsőoktatásban zajló elbocsátások, amelyek teljes mértékben átgondolatlanok és irracionálisak.

Detki Sarolta, az Oktatói Hálózat szóvivője azt mondta, petícióban arra kérik a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), hogy foglaljon állást a felsőoktatási intézményekben tervezett elbocsátásokkal kapcsolatban. Úgy tudják, országos szinten 25-30 százalékos lehet az elbocsátás, ami szerintük már az egyetemek működőképességét is veszélyezteti.

Az ellen is tiltakoznak, hogy nagy nevű, komoly tudományos teljesítményt felmutató oktatókat bocsátanak el, és ennek következtében nem lehet tudni, hogy mely szakok maradnak meg egy-egy egyetemen. Teczár Szilárd, az egyetemfoglaló mozgalom és a Hallgatói Hálózat (HaHa) tagja azt mondta, nem tartják elfogadhatónak, hogy a hallgatóknak sajtóhírekből kellett értesülniük tanáraik elbocsátásáról, ezért azt kérik az egyetemek vezetőitől, hogy a jövőben időben tájékoztassák az egyetemi polgárokat, és vonják be őket is az ezzel kapcsolatos döntésekbe.