Orbán képzeletbeli világban él

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok reakcióikban szinte kivétel nélkül kétségbe vonták az Orbán Viktor által jelzett előrelépést, és konkrét eredményeket, illetve terveket kértek számon a kormányfőn.
Vágólapra másolva!

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a kormányfő szavaira reagálva azt mondta, Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemelt volna. A szocialisták szerint az elmúlt három év kormányzása azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor nem tudja, mit kellene csinálni, a beszéd pedig azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök nem tudja, mit kellene mondani. Szavai szerint a 25 éve a politikai porondon szereplő miniszterelnök "ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénokat pufogtatta" korábban is, mint most.

A Jobbik elnöke úgy reagált Orbán Viktor évértékelő beszédére, hogy "nem áll a valóság talaján", a Fidesz nem képes megoldást kínálni a magyar emberek mindennapi problémáira. Vona Gábor közleményében úgy fogalmazott: Magyarország nem teljesít jobban, mint eddig, Orbán Viktor kormányának nem sikerült a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok teljesítményét felülmúlnia. Szerinte a kormány ígéretei "beláthatatlanul hosszú távra szólnak, ám az emberek nem tudják, mi lesz velük a holnapi napon".

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "másik mozit néz és egy képzelt világban él", amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét. Schiffer András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselői csoportjának vezetője az évértékelőre reagálva azt hangsúlyozta, hogy bár a kormányfő az ország függőségének csökkentéséről beszélt, a valóságban tavaly decemberben rekordmértékű volt a külföldi tulajdonban lévő állampapír-állomány.

A Párbeszéd Magyarországért a konkrét megoldási javaslatokat hiányolta, szerintük Orbán Viktor csupán egy homályos víziót vázolt fel egy évtizedekkel későbbi jövőről.

A tényeket hiányolta a beszédből a Demokratikus Koalíció is, a párt úgy véli, a kormányfő csak az álmairól beszélt, ami azt bizonyítja, hogy a kormány nem csak tönkretette az országot, észre sem veszi, hogy milyen "iszonyatos a rombolás, amit véghezvitt".

Az Együtt 2014 szerint bár a miniszterelnök gyarapodó Magyarországról beszélt, valójában rossz irányba mennek a dolgok. A választói mozgalom közleményében azt írta: a kormányfő "úgy tett, mintha csak a lépéseinket kellene növelni és gyorsítani, az irány amúgy jó", de ez nem igaz.