Visszajárnak-e a kisegyházak milliói?

kisegyházak, egyházi támogatás, pénzt szórnak az ünneplő tömegbe egy paraguayi Mária napi ünnepségen
Vágólapra másolva!
Miután az Alkotmánybíróság döntése miatt több kisegyház visszakapja korábbi státusát, elkezdtek lobbizni, hogy ezzel együtt kapják vissza a tavaly elmaradt pénzüket is. Azt is szeretnék elérni, hogy a hívek újra felajánlhassák nekik adójuk egy százalékát. A kormány egyelőre számol.
Vágólapra másolva!

Kedd óta azt találgatják az ismét egyházzá vált egyesületek, hogy anyagilag mit jelent számukra az Alkotmánybíróság döntése. Az AB kedden alkotmányellenesnek találta, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az egyházügyi törvény több rendelkezését, ami azt is jelenti, hogy a törvény miatt jogállását elveszítő - egyházzá nyilvánítását kérelmező, de elutasított - 66 egyház visszakapja korábbi státusát. "Azonnal hívtam a minisztériumot, hogy megtudjam, akkor most hogyan számoljunk, újra jár az egyházi egy százalék?" - mondta izgatottan egy ismét egyházzá váló egyesület vezetője, akinek nem tudott válaszolni a minisztériumi ismerős.

A 2011 végén elfogadott, most megsemmisített egyházügyi törvény 14 egyházat ismert el, egy 2012 februári módosítással pedig újabb 18 közösség került az államilag elismert felekezetek listájára. A többi szervezet kérelmét viszont elutasította a parlament, így azok tavaly március 1-jével elveszítették egyházi státuszukat, és azóta egyesületként működtek. Az elutasított 66 egyház között van például a Budapesti Autonóm Gyülekezet, a Hindu Vaisnava Egyház, a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Taoista Egyház vagy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

Forrás: AFP/Norberto Duarte
Forrás: AFP/Norberto Duarte

Ezek a szervezetek nemcsak a státuszukat, hanem az ezzel járó jelentős, akár több tízmilliós összegeket is elveszítették. Az egyházak bevételének nagy részét ugyanis a személyi jövedelemadóból az egyházaknak felajánlható egy százalék jelenti, amelyet az állam minden évben arányosan kiegészít. Az Orbán-kormány 2010 óta folyamatosan növelte ennek az állami kiegészítésnek az összegét, 2010-ben 8,2 milliárd forint volt, ez 2011-ben 10,7 milliárdra emelkedett, majd tavaly is nagyjából 10 és fél milliárdot osztott szét a kormány az egyházak között.

Kárpótolja-e az állam az érintett egyesületeket?

Tavaly az egyházi 1 százalékot még megkapták azok az egyesületek is, amelyeket a parlament nem ismert el egyházként, az állami kiegészítést azonban már nem utalták nekik. Idén pedig erre az egy százalékra sem számíthattak, mivel az ehhez szükséges, csak az egyházakat megillető úgynevezett technikai számtól is megfosztották őket. (Az egyesületek legfeljebb csak a civil szervezeteknek felajánlható egy százalékot kérhették a támogatóiktól.)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján található összesítésből kiderül, hogy egyenként több millió forinttól esnek el így évente az egyházak, mert például tavaly a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 7,6 milliót, a Magyar Taoista Egyház 7,3 milliót, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyház pedig 5,7 milliót szedett össze az egyházi egy százalékból - hogy csak a legnagyobb veszteseket említsük. Megkerestünk több egyházi státuszát elveszítő, majd most visszanyerő egyesületet, hogy megtudjuk, pontosan mennyi pénzt veszítettek tavaly, de többen nem akartak nyilatkozni, mert - mint mondták - maguk sem tudják, hogyan számoljanak.

A Budapesti Autonóm Gyülekezet presbitere, Görbicz Tamás viszont elmondta, hogy tavaly nagyjából két és fél millió forintot veszített a szervezet amiatt, hogy nem kapta meg az egyházi státuszt, idén pedig ötmilliós veszteséggel számoltak. Görbicz is azt mondta, fogalma sincs, hogy kárpótolja-e őket a kormány, utólag megkapják-e a 2012-es állami kiegészítést, illetve hogy az alkotmánybírósági döntés azt is jelenti-e, hogy visszakapja az egyház a technikai számát. "Mi mindenesetre már év eleje óta arra biztattuk a híveinket, hogy az adóbevallásukban nekünk ajánlják fel az egyházi egy százalékot: ha nem is kapjuk meg, így tiltakozzanak a kormány döntése ellen" - mondta Görbicz, aki azt reméli, hogy az AB-döntés után jár nekik az szja-ból felajánlott összeg. (Tavaly a gyülekezetnek 2 millió 150 ezer forintot ajánlottak fel a hívei.)

A minisztérium még vizsgálja, hogy az alkotmánybírósági határozat milyen anyagi terhet jelent a költségtvetésnek. Alkotmánybírósági forrásból úgy tudjuk, a testület szerint a döntésük nem jelenti azt, hogy az állami kiegészítés miatt kárpótolni kell majd a 66 egyesületté váló egyházat, a technikai számot azonban vissza kell adni nekik. Megkérdeztük az egyházügyi államtitkárságot, hogy visszamenőlegesen kapnak-e állami kiegészítést az ismét egyházzá vált szervezetek, és idén fel lehet-e ajánlani az egyházi egy százalékot nekik. Az államtitkárság úgy reagált, hogy "a minisztérium vizsgálja az Alkotmánybíróság határozatát - kiemelten annak rendelkező részét - és az abból fakadó feladatokat. Amíg ez be nem fejeződik, addig nem tarjuk indokoltnak a részletkérdésekben történő nyilatkozatot".