Tárki: A Fidesz a hónap nyertese

Vágólapra másolva!
A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint számottevő mértékben nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban, de a többi párt szavazótáborában is történtek kisebb mozgások: az MSZP és az LMP népszerűsége esett, az Együtt 2014 Mozgalomé pedig nőtt, miközben a bizonytalanok aránya kissé csökkent.
Vágólapra másolva!

A Tárki szerint a legfontosabb eredmény februárban a Fidesz-KDNP népszerűségének jelentős növekedése. Ennek részben oka lehet az is a kutatók szerint, hogy a választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya 49 százalékról 46 százalékra csökkent. A Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a januári 20 százalék után februárban 26 százalékon áll, az MSZP szavazótábora ugyanakkor 14 százalékról 12 százalékra csökkent az elmúlt hónapban. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a januári 40 százalék után februárra 48 százalékra emelkedett, az MSZP-é pedig 28 százalékról 22 százalékra esett - írják.

A többi parlamenti párt közül a Jobbik népszerűsége lényegében változatlan. A teljes népességen belül januárban a választók 8 százaléka, februárban pedig 9 százaléka támogatta a pártot, a pártválasztók körében pedig változatlanul 16 százalékon állnak.

A többi párt közül az LMP és az Együtt 2014 esetében történt némi elmozdulás, de ellentétes irányba: míg az LMP népszerűsége a teljes népességen belül 3 százalékról 1 százalékra, a pártválasztók között pedig 6 százalékról 3 százalékra csökkent. Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül a januári 3 százalék után februárra a szavazók 5 százalékát, a pártválasztók körére vetítve pedig a választók 7 százaléka után 9 százalékát tudhatja maga mögött. A Demokratikus Koalíció hónapok óta változatlanul 1 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 2 százalékról 1 százalékra csökkent a támogatottságuk - írja a Tárki.

A kutatásban 1000 főt kérdeztek meg, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás. Az adatfelvétel 2013. február 13. és 20. között zajlott.