42 milliárdot vesz el az egyetemektől a kormány

Vágólapra másolva!
Több mint 42 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak idén az állami egyetemek és főiskolák - tudta meg a Napi Gazdaság. A lap birtokába került lista szerint a legnagyobb vesztes az ELTE, amely a tavalyi majdnem 20 milliárd helyett az idén már csak 14,5 milliárd forintból gazdálkodhat, de a pécsi, a debreceni és a szegedi tudományegyetemektől is milliárdokat von el a kormány. Egyetlen intézménynek, az Óbudai Egyetemnek jutott egy kis pluszpénz, az intézmény 28 és fél millió forinttal kap többet.
Vágólapra másolva!

Elkészült az állami egyetemek és főiskolák idei költségvetés-számítása - írja a Napi Gazdaság. A lap birtokába jutott dokumentumból kiderül, hogy 2013-ban 42 milliárd forinttal kevesebbet szán az állam a felsőoktatási intézményekre.

Az idei pénzosztás legnagyobb vesztesei a tudományegyetemek. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a tavalyi majdnem 20 milliárd helyett az idén már csak 14,5 milliárd forintból gazdálkodhat. A Pécsi Tudományegyetemtől is több mint 5 milliárdot vonnak el, mert míg 2012-ben 16,2 milliárdos állami támogatásban részesült, addig idén ez az összeg 10,7 milliárdra apad. A Debreceni Tudományegyetem a veszteséglista harmadik helyezettje 4,8 milliárdos elvonással, ott az idén már csak 14,5 milliárdos lesz a büdzsé. A Szegedi Tudományegyetemnek pedig a tavalyi 16,6 milliárd után csak 12,4 milliárd jut a központi költségvetésből.

A Budapesti Corvinus Egyetemtől 2,3 milliárdot vonnak el a 2012-es évhez képest, a Budapesti Gazdasági Főiskola 1,1 milliárdot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig 2,4 milliárdot veszít. Egyetlen intézménynek jutott egy kis pluszpénz, az Óbudai Egyetem a tavalyi 4 milliárd 540 ezer forinthoz képest 28,5 milliós többletet kapott.

Ha százalékosan nézzük az adatokat, a Szolnoki Főiskola jár a legrosszabbul - hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság. Az arányokat tekintve ugyanis csaknem 65 százalékkal kevesebb pénz jut az idén a főiskolának (445,5 millió forint), és az Eötvös József Főiskola is kénytelen lesz sokat spórolni 2013-ban, a maga 45 százalékos elvonásával - tavaly még csaknem 1,1 milliárdot kapott az államtól. A Károly Róbert 805 milliót kap az idén, ez 36 százalékos csökkenés. Az ELTE költségvetéséből 30 százalékot vonnak el.

Ha az elmúlt öt évet vesszük figyelembe, akkor összesen csaknem 83,4 milliárddal kevesebb pénzt kapnak az államtól az intézmények. A 2008 és 2013 közötti időszakot nézve a tudományegyetemek a legnagyobb vesztesek: Debrecen 9,2, az ELTE 9,1, a Nyugat-magyarországi Egyetem 6,5, a Szegedi Tudományegyetem 6,8 milliárddal kap az idén kevesebbet, mint 2008-ban.