Orbán: Számítunk az oroszokra

Vágólapra másolva!
Oroszország nagy és fontos - mondta Orbán Moszkvában. A miniszterelnök népes delegáció élén érkezett az orosz fővárosba, ahol többek között Vlagyimir Putyinnal is tárgyal.
Vágólapra másolva!

Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentőségével is, de a tiszteletet, amelyet Oroszország iránt érzünk, elsősorban nem Oroszország mérete, hanem kultúrája váltja ki belőlünk, és az orosz kultúra iránti tiszteletünk adja meg az alapját a jó gazdasági együttműködésünknek" - fogalmazott a kormányfő. Közölte: a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretné megtartani a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít "Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára".

Putyin

Az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a meglévő magyarországi energia-előállító művek felújításában, illetve újak építésében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin hangsúlyozta, Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a szénhidrogének, a kőolaj, a földgáz és a villamos energia területén. Magyarország "kétségkívül prioritást élvező partnerünk Kelet-Európában", a két ország kapcsolata pedig minden irányban fejlődik - mondta az orosz elnök a Kremlben.

Emlékeztetett: Oroszország - Németország után - a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2011-ben 11 milliárd amerikai dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a befektetések az utóbbi három évben nem, vagy csak nagyon alacsony mértékben növekedtek, ezért ezen a területen további lehetőségek vannak az együttműködésre.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a kőolaj, a földgáz, valamint a villamos energia területén egyaránt, és a nukleáris fűtőanyagot is orosz cég szállítja a paksi atomerőműbe.
Kijelentette egyúttal: az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a magyarországi erőművek felújításában, illetve újak építésében. Az energiapolitikát érintve köszönetet mondott azért is, hogy Magyarország támogatta a Déli Áramlat földgázvezeték építését, amelynek megvalósítása során a magyar gazdaság mintegy 610 millió eurónyi beruházáshoz jut, a tranzitdíjakból pedig további bevétele származik majd, és gázellátása is javulni fog.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy több magyar vállalat - elsősorban a gyógyszeriparban - nagyon sikeresen működik az orosz piacon.

Putyin végül üdvözölte és megköszönte, hogy tavaly Budapesten, a Városligetben sétányt neveztek el Lev Tolsztoj világhírű orosz íróról. "Ez is azt mutatja, hogy a kapcsolataink egészen másképp alakulnak jelenleg, mint az utóbbi tíz évben. Átláthatóbbakká válnak, baráti és pragmatikus jelleget öltenek" - zárta szavait.

Sokan mentek

A magyar küldöttségnek tagja mások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Baji Csaba, az Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Orbán Viktor legutóbb 2010 novemberében járt Moszkvában, és szintén Putyinnal tárgyalt, aki akkor a miniszterelnöki posztot töltötte be.