Kukorelli: Nem lehet kidobni a korábbi AB-határozatokat

Vágólapra másolva!
Ellenzi a Fidesz elnökségének terveit Kukorelli István volt alkotmánybíró, amellyel megtiltanák az Alkotmánybíróságnak, hogy hivatkozhasson korábbi ítéleteire. Az alkotmányjogász szerint a "Ctrl C, Ctrl V" messze nem igaz a testület gyakorlatára, a tervezett változtatás ellenben veszélyeztetheti a függetlenségét és a kiszámíthatóságot.
Vágólapra másolva!

Kukorelli István volt alkotmánybíró szerint az Alkotmánybíróság (AB) függetlenségét érinthetik a Fidesz elnökségének az AB-vel kapcsolatos elképzelései.

Az ELTE egyetemi tanára az [origo] azon korábbi értesülésével kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, amely szerint a Fidesz elnöksége az alaptörvény tavaszi ülésszakon esedékes módosításakor több, az AB-t érintő változtatást is javasol, köztük egy olyat, amelynek értelmében a testület későbbi döntéseinél nem vehetné figyelembe korábbi határozatait, illetve ítélkezési gyakorlatát.

Az [origo] értesülését szerdán Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is megerősítette. A korábbi AB-határozatokkal kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott: "Puskázni nem lehet úgy, hogy előveszünk egy régi állásfoglalást, (...) Ctrl C, Ctrl V, és azt mondjuk, kész van".

Kukorelli István - aki 1999 és 2008 között volt az Alkotmánybíróság tagja - az elképzeléssel kapcsolatban azt mondta: a Ctrl C, Ctrl V "messze nem igaz az igényes alkotmánybíráskodásra", mert az "sohasem automatizmusban gondolkodik". Mindig "kontroll alatt van, C nélkül" az egész korábbi precedensrendszer, mert a kiszámíthatóság sokkal fontosabb, és ez a testület mindenkori összetételétől függetlenné teszi az alkotmánybíráskodást - fogalmazott.

A volt alkotmánybíró arra hívta fel a figyelmet: az alaptörvény átmeneti rendelkezései között szerepel, hogy az alaptörvény hatályba lépése nem érinti az ezt megelőzően alkotott jogszabályokat és meghozott jogalkalmazói döntéseket, így az AB-határozatokat sem.

Emellett az AB a 34/2012-es határozatában maga mondta ki azt a tételt, hogy ha az alaptörvény változatlan szöveggel vagy tartalmilag azonosan szabályoz valamely alapelvet vagy alapjogot, és egyéb körülményekben nem következett be alapvető változás, akkor az AB fenntartja korábbi gyakorlatát - tette hozzá.

Kukorelli István ezért jogállami kritériumnak és az AB függetlenségét érintőnek tartja, hogy kiszámítható legyen az alkotmánybíráskodás. A korábbi határozatokat nem lehet kidobni, és nem lehet tabula rasa-alapról ítélkezni az új alaptörvényi értelmezési keretek között sem - jelentette ki.