Jön az ónos eső a havazás mellé

budapest, havazás, hó, időjárás,
Vágólapra másolva!
A hétfő éjszakai havazás után nagyjából helyreállt a rend az országban. Több helyen keddre virradóra is havazni fog, de több helyen ónos eső vagy eső esik.
Vágólapra másolva!

A hétfő virradóra leesett hó számos közlekedési problémát okozott az országban, de a helyzet délutánra normalizálódott, ekkorra már nem voltak járhatatlan utak vagy elzárt települések. A Met.hu szerint éjszaka a Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegység nyugati felén további 5-15 centiméter friss hó várható. A Nagykanizsa-Budapest-Eger vonal mentén reggelig átmenetileg gyenge ónos esőre lehet számítani, az ország többi részén az eső lesz jellemző.

Rövidített útvonalak Budapesten

A BKV néhány járata rövidített útvonalon közlekedik hétfőn este, mivel a budai hegyekben ismét havazik. A 21-es és 21A autóbuszok csak a Svábhegyig közlekednek, az Eötvös úton a Normafa és a KFKI felé nem tudnak továbbhaladni, a 29-es buszok pedig a Törökvész út és a Kolosy tér között nem járnak, az új, Csatárka úti körforgalomban visszafordulnak Hűvösvölgy felé. Lelassult a közlekedés több más hegyi járat útvonalán is, nehézkés például a 128-asok közlekedése.

130 alkalommal mentett a katasztrófavédelem

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerint hétfőn éjféltől 12 óráig összesen 130 műszaki mentést hajtottak végre az illetékesek; a fővárosban 13, Fejér megyében 27, Pest megyében 13, Vas megyében 10, Veszprém megyében 25, Zalában pedig 19 esetben vonultak ki a tűzoltók árokba csúszott vagy keresztbe fordult járműhöz. Volt néhány nagyobb mentés is, kamionhoz, felborult buszhoz is riasztották őket.

A téli időszak első felében (december 1-jétől január 14-ig) 16 megye területén alakult ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága helyenként elérte a 25 centimétert, és 65 helyszínen volt olyan hófúvás, ami miatt mentőegységeket kellett kiküldeni - mondta Bakondi György.

1600 embert mentettek meg

Országszerte hat embert kellett kitelepíteni és 11 főt befogadóhelyeken elhelyezni az időjárás miatt. Az illetékesek összesen 1600 embert mentettek meg, akik közül 144-en szén-monoxid-mérgezést szenvedtek, a mérgező gáz miatt egyébként hatan vesztették életüket ebben az időszakban, 435 főt pedig a kihűlés fenyegetett. Összesen három települést nem lehetett megközelíteni sem közúton, sem vasúton, és 21 olyan út volt az országban, amely átmenetileg járhatatlanná vált. Az időjárás miatt összesen 14 olyan település vagy településrész volt, amelyen nem volt víz az elfagyott vízvezetékek miatt rövid ideig - tette hozzá.

A mentésben részt vevő illetékesek (katasztrófavédelem, rendőrség, mentők, karitatív szervezetek és önkormányzatok) tízezernél is több emberrel és technikai eszközzel dolgoztak az említett időszakban.

Minden járatot fogad a budapesti reptér

Nem okozott nagyobb fennakadást a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésében a hétfő éjszakai havazás, bár az időjárás miatt több járat is késve érkezik Budapestre - közölte a Budapest Airport Zrt. Délelőttre mind a két pályát megtisztították, így mindkettő fogad és indít gépeket.