Bővülhet az önkéntes tartalékosok állománya

Vágólapra másolva!
A jövő év egyik legfontosabb feladata a helikopterek beszerzése - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Emellett növelik az önkéntes tartalékos állományt is, ahol az olyan fiatalok felé nyitnának, akik már sorkatonák sem voltak.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb jövő évi célkitűzések között szerepel a "helikopter-képesség" megőrzése és a szállítógépek helyzetének rendezése - mondta Hende Csaba az MTI-nek adott interjújában. A honvédelmi miniszter a jövő év további kiemelt feladatának tartja a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) sikeres hazatelepítését Afganisztánból. A csoport véglegesen 2013 tavaszán fejezheti be a munkát a közép-ázsiai országban.

A PRT kivonása nem jelenti az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás megszűnését: folytatják a kiképző és tanácsadó munkát az ország különböző pontjain.

Hende Csaba beszélt arról is, hogy az önkéntes tartalékos haderőnél az állomány bővítésére koncentrálnak jövőre, hogy létszáma lehetőleg már 2014 végére elérhesse az Országgyűlés által engedélyezett nyolcezer főt. "2013-ban azonban jobban nyitni kell a civilek, elsősorban a már sorkatonaként sem szolgált fiatalok felé, hiszen a tartalékos rendszernek kiemelt szerepe lehet a honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolat megerősítésében" - mondta a miniszter.

Hende kérdésre válaszolva elmondta: "idén a legfontosabb feladat és egyben a legnagyobb kihívás az volt, hogy a szűkös költségvetési lehetőségek ellenére se veszítsük el katonai képességeket; örömmel mondhatom, hogy ezt sikerült teljesítenünk, amihez nagyon takarékos gazdálkodásra volt szükség".

Az idei eredmények közé sorolta a Gripen-szerződés módosítását, valamint azt, hogy sikerül megtalálni a harmadik három dimenziós radar helyszínét, Medina községben. A miniszter sikerként értékelte még a honvédség új fejlesztéseit is: elkészültek az első magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépek, illetve megkezdődött a gyártása azoknak a víztisztító berendezéseknek, amelyek az elkövetkező években számos településen fogják biztosítani az arzénmentes ivóvizet.

"Amit a leginkább sajnálok, hogy egyelőre nem tudtunk illetményemelést adni a katonáinknak, akik a morális mellett nagyobb anyagi elismerést is érdemelnének" - mondta Hende Csaba.