Az LMP nélkül kezd formálódni a baloldali front

Vágólapra másolva!
Január 2-án leülnek az ellenzéki szervezetek, hogy az alkotmányosságról egyeztessenek - közölte az Együtt 2014. Ugyanakkor az LMP és a 4K nem vett részt még az előkészítésben sem. Bajnaiék sem lépnének tovább, szakpolitikai egyeztetésekre még nem vállalkoznának.
Vágólapra másolva!

"A mai előkészítő megbeszélés után megnyílt az út a január 2-i, jogállamiságról szóló ellenzéki egyeztetés előtt" - olvasható a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett Együtt 2014 Facebook-oldalára kitett bejegyzésben.

Januárban elkezdődnek tehát a tárgyalások az ellenzék baloldali pártjai között, de az LMP és a 4K nélkül. Ez utóbbi két szervezet ugyanis az Együtt 2014 "várakozásaival ellentétben" nem vett részt az előkészítő találkozókon sem. A bejegyzés szerint az Együtt 2014 fontosnak tartaná, hogy a távol maradó két szervezet is csatlakozzon az ellenzéki együttműködéshez.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön közölte, hogy január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről.

Az Együtt 2014 választói mozgalom korábban közölte, hogy részt kíván venni az egyeztetésen, mert a jogállam újjáépítésére vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy az ellenzéki erők egy későbbi koalíciókötés reményében szakpolitikai programokról szóló tárgyalásokat kezdhessenek.

Ugyanakkor véleményük szerint a hatékony ellenzéki összefogás a jól előkészített, méltányos és szakszerű tárgyalásokon is múlik. Ezért - mint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek címzett levelükben olvasható - azt javasolták, hogy január 2-án ne közjogi kérdések megvitatásával, hanem a tárgyalássorozatra vonatkozó közös célok és lebonyolítási elvek tisztázásával kezdődjön meg az egyeztetés. A Facebook-bejegyzésben is hangsúlyozták, hogy a december 30-i egyeztetést az Együtt 2014 kezdeményezte.

A bejegyzés szerint egyelőre csak az alkotmányossági párbeszédre vállalkoznak Bajnaiék, az MSZP által kezdeményezett szakpolitikai egyeztetésekre még nem mennek el. Szerintük ugyanis oda csak olyan szervezetek menjenek, amelyek nemcsak szóban értenek egyet, hanem jogszabályokká is tudják gyúrni együtt az elképzeléseiket.

Az Együtt azt írta, arról döntöttek, hogy új szervezetek is csatlakozhatnak a tárgyalásokhoz azzal a feltétellel, hogy a következő választásokon demokratikus szervezetként kívánjanak indulni.

A szervezet arról is írt, hogy szerették volna, ha a tárgyalásokról hangfelvétel készül, de az előkészítési tárgyalásokon ez a javaslat nem kapott többséget. Így abban állapodtak meg, hogy jegyzőkönyv készül, illetve közleményt adnak ki a tárgyalás után.