Újra vörös víz szivárgott a Mal telepéről

Vágólapra másolva!
Üzemzavar volt a Mal szennyvíztelepén.
Vágólapra másolva!

Üzemzavar volt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. szennyvíztisztító telepén, a hibát a katasztrófavédelem szakemberei elhárították - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A katasztrófavédők lakossági bejelentést kaptak arról, hogy az ajkai timföldgyár ipari szennyvíztelepéről vörös víz folyik a Torna-patakba. A vízügy szakemberei az élővízben nem mértek határérték-túllépést, a gyár területéről már nem folyik ki bauxitos víz. A hibát feltehetően egy meghibásodott szivattyú okozta, az üzemzavar kivizsgálása folyamatban van.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. A kazettából kiömlő jelentős mennyiségű, magas pH-értékű vörösiszap elöntötte a szomszédos Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. A katasztrófa következtében tíz ember életét vesztette, és mintegy százhúszan kórházba kerültek. A kiömlő vörösiszap elárasztotta a Torna-patakot, és azon keresztül károsította a Marcal-Rába-Duna vízrendszerét. A katasztrófáról, annak következményeiről, a cégre gyakorolt hatásáról itt olvashatnak bővebben.