A kormány sem tudta megállítani az uzsorásokat

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman szerint a kormány hiába próbált változtatni a polgári és büntetőjogi szabályozáson, az uzsoraesetek töredéke jut el a hatóságokhoz, az állam nem képes hatékonyan fellépni a jelenséggel szemben.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa jogszabály-módosítást javasolt annak érdekében, hogy az állam hatékonyabban tudjon fellépni az uzsorásokkal szemben. Az ombudsman a "Válság vesztesei - a paragrafusok fogságában" projekt részeként vizsgálta az uzsora problémáját, eljárása azonban - hatásköréből adódóan - nem az uzsorakölcsönt nyújtó személyek tevékenységének, hanem az állami szervek uzsora elleni intézkedéseinek vizsgálatára terjedt ki.

Az uzsoraszerződés a mélyszegénységben élők számára gyakran az egyetlen útja annak, hogy legalább időlegesen készpénzhez vagy nélkülözhetetlen javakhoz jussanak.

Az elmúlt években az állam a polgári és a büntetőjogi szabályozás módosításával kívánt fellépni az uzsora ellen. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy az uzsora-cselekmények rendkívül kis arányban kerülnek a hatóságok látókörébe.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy a nyomozó hatóságoknak törekedniük kell a megfelelő, bizalomra épülő kapcsolatot kiépítésére a helyi önkormányzatokkal, a nemzetiségi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, helyi közösségekkel, a lakossággal, mert ez a jogalkalmazás hatékonyságának alapvető eleme. Szabó Máté az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte annak érdekében, hogy az uzsora bűncselekményt érintő rendőri kommunikáció és jogalkalmazás a jövőben mentes legyen a megbélyegző, az önhibát feltételező szemléletmódtól.

Az ombudsman fontosnak tartja az uzsora áldozatainak segítését, ezért javaslatot tett arra, hogy az érintett minisztériumok kezdeményezzék az uzsora-bűncselekmények áldozatait komplex módon segítő krízis-kezelő szolgáltatás létrehozását. Az alapvető jogok biztosa jelentésében hangsúlyozta továbbá, hogy kizárólag jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorát, ehhez az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni. Azt javasolta ezért, hogy a társadalmi felzárkózást segítő intézkedések kidolgozása során a jogalkotó hasznosítsa az eddigi mikrohitelezési programok tapasztalatait.