Száz párt működik Magyarországon

Vágólapra másolva!
Főnix Mozgalom, Kalózpárt, Szegénységben Élők Pártja - néhány név az elmúlt két évben született új pártok közül. Bár ötven nem működő pártot megszüntettek, 2010 óta húsz új alakult, így ma összesen száz párt működik Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Mintegy száz párt működik Magyarországon. A legutóbbi választások óta körülbelül félszázat a bíróságok az ügyészség kezdeményezésére megszüntettek, viszont ugyanezen idő alatt létrejött húsz - közölte a Legfőbb Ügyészség.

A pártokról szóló 1989-es törvény szerint két esetben lehet megszüntetni egy pártot: akkor, ha a párt két egymást követő általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet, vagy ha a szervezet felhagyott a tevékenységével és a vagyonáról sem rendelkezett.

A 2010. évi parlamenti választás óta mintegy 20 új pártot vettek jogerősen nyilvántartásba a bíróságok. Ezek körülbelül fele a fővárosban van, köztük a Demokratikus Koalíció, a Szociális Unió, a Hiteles Párt és az Egyszerűség, Lehetőség, Sikeresség Őszinte Baráti Társaság. Csongrád megyében jegyezték be a Szegénységben Élők Pártja elnevezésű alakulatot, Győr-Moson-Sopron megyében a Kalózpártot, Heves megyében az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Pártot, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Magyar Főnix Mozgalmat, Pest megyében a Nemzeti Forradalmi Pártot és a Szövetség a Szent Korona Országáért Konzervatív Pártot.

A 2010-ben parlamentbe jutott Jobbik Magyarországért Mozgalom 2003-ban, a Lehet Más a Politika pedig 2009-ben lett bejegyezve a fővárosban. 2008 végén 109 párt szerepelt a nyilvántartásokban, 2011 elején 141 volt bejegyezve.

A mintegy száz párt közül tucatnyi az elnevezése alapján baloldali - szociáldemokrata, szocialista -, de még van néhány párt, amely nevében kiáll a szegényekért, a dolgozókért, a rászorulókért. Számos, elnevezésében keresztény, konzervatív, valamint kisgazda, agrárjellegű, továbbá civil, független párt van, és valamivel kevesebb a nevében nemzeti, környezetvédő vagy éppen roma jellegére utaló párt. De volt már pártja a panellakóknak (Panellakók Polgári Párt, 2005), az autósoknak és motorosoknak (Magyar Autósok és Motorosok Pártja, 2004) és a Mátyás nevűeknek is (Mátyás Párt, 2009).