Egyházi adót kérnek a keresztelésért

Vágólapra másolva!
A Somogy Online szerint egy dél-somogyi család azért nem tudja megkereszteltetni már közel egyéves kisfiát, mert nem tudják kifizetni a péterhidai plébános által követelt egyházi adót. A környék katolikus papjai szerint ugyanakkor az egyházi adó nem feltétele a keresztelésnek.
Vágólapra másolva!

Januárban született az a péterhidai kisfiú, akit még mindig nem tudtak megkeresztelni, mert annyi egyházi hozzájárulást, más néven egyházi adót kért a helyi pap a családtól, amennyit nem tudnak megengedni maguknak - írja a Somogy Online. A lap szerint a család rendszeresen jár templomba, nem kocsmázik, de még így sem tudják kigazdálkodni a negyvenezer forint egyházi hozzájárulást, amellyel tartoznak a plébániának.

A szülőktől négy évre visszamenőleg évi hétezret kér az egyház, a keresztszülőtől pedig ugyanennyi időre évi négyezret számoltak ki. Az egyik szülő, Kampf Jánosné szerint "kedves, segítőkész fiatalember" a plébános, de azt mondja, hogy az egyházi gyakorlattal szemben semmit sem tehet, el kell kérnie a pénzt. A család nem akart kibújni a hozzájárulás kifizetése alól, de "a nincsből nem tudnak adni" - mondta Kampf Jánosné, aki megérti, hogy az egyháznak is szüksége van a pénzre, de szerinte nem keresztényi dolog megtagadni a keresztelést attól, akinek nincs pénze rá, mert "ha ma születne, alighanem Jézusnak sem telne rá".

A papnak nemcsak az egyházi hozzájárulással volt gondja, hanem a keresztszülőkkel is, ugyanis a család által választott jelöltek nem voltak eléggé vallásosak. A plébános egy helybeli idős nénit javasolt, de a család egy közelállót szeretett volna, ezért egy barátnőjüket kérték meg, akinek viszont négyszer négyezer forintot kellene fizetnie. A család ekkora áldozatot nem kér tőle, ezért ezt a pénzt is nekik kell befizetniük - mondta az anyuka.

A Somogy Online megkérdezett két másik megyei plébánost is, akik elmondták, hogy a keresztelésnek nem feltétele az egyházi adó, csak az, hogy az egyik szülő kérje a keresztelést, és hallgassa meg, mit is jelent a kereszténység, a keresztény nevelés. Kiss Iván címzetes prépost, Marcali esperes-plébánosa elmondta, hogy a hivatalos "stóladíj" is, amely az egyház különböző szolgáltatásainak díjszabása, főként a szentmisékre, esküvőkre, temetésekre terjed ki, de vannak olyan temetések is, mikor a család szociális rászorultsága miatt elengedik még a hivatalos stóladíjat is. A beavató szentségek: keresztség, bérmálás, oltáriszentség kiszolgáltatása ingyenes.

Gárdonyi Máté, Siófok-Kiliti plébánosa elmondta a lapnak, hogy a keresztelés előtt két dolgot vizsgálnak az egyházjognak megfelelően: megalapozott remény van-e a gyermek keresztény nevelésére, valamint hogy a keresztszülő megfelel-e az előírásoknak. Szerinte ennél több feltételnek nem kell megfelelni, a keresztelésnél éppen ezért nincs megszabva az adomány mértéke, s különben is, az egyházi törvénykönyv előírja, hogy pap a szentségek kiszolgáltatásánál ügyeljen, "nehogy a szegények szegénységük miatt nélkülözzék a szentségi segítséget". Az egyházközségi hozzájárulás célja más: az istentisztelet fenntartása, jótékonyság, az egyházi szolgálattevők tisztes ellátása - mondta Gárdonyi Máté a lapnak.