Kétezer hallgató tanulhat ingyen Navracsics egyetemén

Orbán Viktor miniszterelnök (j3) beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának végzős hallgatói előtt a budai várban megrendezett tisztavató ünnepségen. Tőle jobbra a második Pintér Sándor belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Kihirdették az államilag finanszírozott hallgatói keretszámokat a Navracsics Tibor által létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. A csütörtök éjjel közzétett határozat szerint közigazgatási, rendészeti, katonai és nemzetbiztonsági alapképzésre 2013-ban közel 1500 hallgató járhat ingyen, mesterképzésre pedig további közel 500 jelentkezőt vehetnek fel.
Vágólapra másolva!

Közzétették azt a kormányhatározatot, amely a felsőoktatás közigazgatási, rendészeti, katonai és nemzetbiztonsági képzéseinek 2013-as keretszámait tartalmazza. A Magyar Közlöny csütörtöki számában olvasható határozat szerint ezekre a felsőoktatási alapképzésekre a jövő évben közel kétezer hallgatót vehetnek fel, akiknek a háromnegyede ingyen, vagyis állami ösztöndíjjal tanulhat majd.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat lényegében a Navracsics Tibor által létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói helyeit határozza meg. Eszerint jövőre Navracsics egyetemén 1470 hallgatót vehetnek fel ingyenes, azaz "támogatásban részesülő" alapképzésre, önköltséges, azaz tandíjat fizető hallgatókból pedig további 515 kezdheti meg a tanulmányait ingyenesen.

Az államilag támogatott hallgatók közül 650 közigazgatási, 645 rendészeti pályára készülhet az egyetemen. Katonai felsőoktatásba 150, nemzetbiztonsági képzésbe pedig mindössze 25 államilag finanszírozott helyet hirdetnek meg, és az utóbbira önköltséges alapon nem is lehet bekerülni.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Orbán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen többször is személyesen mondott beszédet

A határozat tartalmazza a mesterképzések keretszámait is: itt 490 államilag finanszírozott és 245 önköltséges helyet hirdetnek meg. Az alapképzéssel ellentétben itt a közigazgatási szakirány mellett a katonai van túlsúlyban, előbbire 200, utóbbira 175 embert vehetnek fel, míg a rendészeti mesterképzésre csak 80, nemzetbiztonsági mesterképzésre 35 hallgató kerülhet be állami pénzen.

A határozat szerint a 2013-as keretszámok mintegy 100 millió forintos többletköltséget jelentenek majd az államnak, ennyibe kerül ugyanis az államilag finanszírozott helyek számának növelése. A pluszforrást a kormány a 2013-as költségvetésben fogja átcsoportosítani a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára - áll a dokumentumban.