Vágólapra másolva!
Meglepetésnek és reménynek nevezte az oktatási reform ellen tüntető magyar diákokat a La Repubblica. A balközép lapnak a '68-as diáktüntetések és a Szolidaritás is eszébe jutott a magyar diákokról.
Vágólapra másolva!

Budapest lázadó ifjúsága. A magyar diákok tavasza címmel jelent meg hétfőn cikk a balközép La Repubblica olasz napilapban, amelyben a lap Budapestre ellátogató berlini tudósítója kérdezett egyetemistákat a tüntetésekről.

"Keserű a karácsony Berlusconi önhatalmú barátja számára... mosolygós és erőszakmentes kisebb magyar karácsonyi '68 rügyezett a fagyos télben" - fogalmazott a La Repubblica.

A lap szerint az eddigi "apolitikus és közömbös fiatalok reményt és meglepetést hoztak... megpróbálták felébreszteni Magyarországot, és Orbán hatalma első alkalommal pánikot és félelmet árul el".

A diákok hat pontját a La Repubblica a Szolidaritás lengyel szakszervezetnek a nyolcvanas években a szakszervezeti és szólásszabadságért született 21 pontjához hasonlította. A tüntető magyar diákok "töltést adtak az ellenzéknek" is - írta a lap.