Orbán: Magyarország erős ország

Orbán Viktor interjút ad a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának
Vágólapra másolva!
Ma Magyarország valójában erős ország, jobban állja a válság viharait, mint sok szerencsésebb múltú és erősebb gazdasági hátterű ország - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte Magyarország az IMF nélkül is megáll a saját lábán, a gazdasági mutatók közül egyedül a GDP-adat nincs rendben, jövőre ezen kell változtatni.
Vágólapra másolva!

Kiszámíthatóbb és szilárdabb az ország mindennapi élete és politikai vezetése, mint korábban. 2013 és 2014 olyan év lesz, amikor az emberek azt mondhatják a saját életük tapasztalatai alapján is, hogy igen, megérte Magyarország mélyreható átalakítása - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Európa történelmi változáson, egy valódi gazdasági rendszerváltozáson megy át, és erre Magyarországnak is válaszolnia kell. Meg kell újítania önmagát, ezt gyorsan, jól kihasználva javítani lehet Magyarország erején, kilátásain és az elérhető életminőségen.

Egyetlen mutatóval van gond

A kormányfő az átalakítások tempójával összefüggésben arról is beszélt, a politikában ritkán fordul elő, hogy valaki egy elgondolást véghez akar vinni, és a folyamat során nem kényszerül korrekcióra. A diáktüntetések példáját hozva kifejtette, hogy bár a kormány nem változtatta meg céljait, jól láthatóan más úton kell azokhoz eljutnia, mert a diákok bizonyos megoldásokat nem fogadtak el.

Orbán szerint Magyarország gazdasági mutatói egy kivételével rendben vannak, csökkent az államadósság, folyamatosan elviselhető mérték alatt tartják a költségvetési hiányt, nő a foglalkoztatottság, pozitív a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg. "Egyedül a gazdasági növekedés az, ahol 2013-ban be kell bizonyítanunk, hogy ez a gazdasági modell nemcsak a többi kritérium esetében tesz bennünket nemzetközi összehasonlításban is sikeressé" - fogalmazott.

Orbán úgy vélte, Brüsszel stratégiája - miszerint mindenkinek hasonló eszközökkel, egyforma elképzelések mentén kellene megoldania a saját válságát - csak az eurózóna tagállamaira nézve igaz. Akik az eurózónában vannak, és bent akarnak maradni, azoknak tudomásul kell venniük, hogy minden egyes lépésük közvetlen és azonnali hatással van a többi országra nézve - tette hozzá. Álláspontja szerint ezen a területen az unió egységesítő politikája sem indokolatlan, de az euróövezeten kívüli országok esetében nem lenne szabad előírniuk ugyanazt a gazdaságpolitikát.

Jobbat ígért

Már ma is hallani olyan hangokat, hogy a magyarok helyesen tették, hogy vállalták a vitákat, megharcolták a maguk csatáit - mondta Orbán, és utalva a bankadóra, a rezsiköltségek csökkentésére, hozzátette, hogy a magyarok vágta ösvényen egyre nagyobb a forgalom. Szerinte már most látja az egész világ, hogy Magyarország stabilizálta pénzügyi helyzetét, és egyre nyilvánvalóbb lesz mindenki számára, hogy ha úgy alakul, a magyar gazdaság az IMF-megállapodás nélkül is megáll a lábán. Mint fogalmazott, Magyarország már van annyira erős, hogy pontosan tudja, egy biztonságot jelentő hitelmegállapodást milyen áron érdemes megkötni. A kormányfő vasárnap este a TV2 műsorában az IMF-et egy drága taxihoz hasonlította, amelybe nem muszáj beszállni.

A 2013-as várakozásaival kapcsolatban a lapnak elmondta, hogy nőni fog a felkínált álláshelyek száma, lesz bérnövekedés, a falvak után a városokat is kiváltja a kormány az adósságaikból, és ha az ország az első fél évben jól teljesít, a második fél évben újabb támogatásra számíthatnak a családok.