Karácsonyfát állítottak Orbánnak a diákok

Vágólapra másolva!
A Parlament előtt, a Kossuth téren karácsonyfát állított a kormánynak a Hallgatói Hálózat  - közölte a szervezet. Az ágakon feliratként az a 16 szak szerepel, amelyek esetében be akarják vezetni a tandíjat.
Vágólapra másolva!

"Emlékeztessen minket ez a fa arra, hogy a kormány szembemenve korábbi kijelentéseivel, a tanszabadságot és az esélyegyenlőséget semmibe véve rengeteg idén felvételiző középiskolás álmát törte össze" - fogalmazott a Hallgatói Hálózat a vasárnapi közleményében. A diákok a Kossuth téren állítottak karácsonyfát a kormányak, az ágakon feliratként az a 16 szak szerepel, amelyek esetében be akarják vezetni a tandíjat.

A Hallgatói Hálózat szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének szombati nyilatkozata világossá tette, hogy épp annyi szak fog indulni, amennyire az egyetemeknek pénze lesz. A már bejelentett egyetemi többletforrások nem fordíthatóak a képzések finanszírozására, és az elvonások következtében továbbra sem látszik, honnan lesz ezekre az egyetemi helyekre pénz. Önmagában semmit nem jelent a kormányzati garanciavállalás, ha az egyetemek képtelenek lesznek finanszírozni a képzéseket - hívták fel a figyelmet.

A hálózat utalt továbbá Orbán Viktornak a Kossuth Rádióban vasárnap reggel elhangzott interjújára is, amelyben a kormányfő az elmúlt két év legnagyobb kormányzati tettének nevezte az oktatás teljes átalakítását. A HaHa viszont "a diákmegmozdulások által kikényszerített, kezdeti hirtelen és kapkodó intézkedéseket, az érintettek bevonása nélkül meghozott döntéseket továbbra is az oktatási kormányzat alkalmatlanságaként" értékeli.

"A korábbi ál-egyeztetések utáni", most alakuló tárgyalássorozatot üdvözlik, de határozott követelésük, hogy biztosítsák a tárgyalások nyilvánosságát, hogy a közvélemény és az érintettek első kézből értesülhessenek a fejleményekről. A most felvételire készülők érdekében alapnak a hallgatók hat pontjának teljesítését tekintik, amelyre a további, átgondolt, egyeztetett reformok épülhetnek - írta közleményében a Hallgatói Hálózat.