Drága taxihoz hasonlítja az IMF-et Orbán

orbán viktor magyarázkodásai, Dull Szabi cikkéhez
Vágólapra másolva!
Érthetőek voltak a diákok félelmei - mondta Orbán Viktor a TV2 Frizbi című műsorában. hozzátéve, hogy egy kivétellel a diákok elérték, amit akartak, a hallgatói szerződésből viszont nem enged a kormányfő. Azt is mondta, hogy örülne, ha hosszabb távon magasabb lenne a felvételi ponthatár az egyetemeken. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a Valutaalap nélkül is "megáll a lábán az ország". A jelelenlegi helyzetet egy hasonlattal érzékeltette a kormányfő, amelyben az IMF-et egy drága taxihoz hasonlította, amelybe nem muszáj beszállni.
Vágólapra másolva!

Túléltük a legutóbbi interjú óta eltelt másfél évet, és az ország erősebb lett, nagyobb lett az érdekérvényesítő képessége is - mondta Orbán Viktor a TV2 Frizbi című műsorában.

A kormányfő az őt végi tegezve kérdező műsorvezetőnek ezt azzal indokolta, ,hogy szerinte megrendült országok alkotják ma az EU-t, csökken az életszínvonal, és bár az élet Magyarországon sem könnyű, de "kinyíló perspektívák vannak az ország előtt". Hozzátette, hogy "nem olyan erős az emberek meggyőződése, mint az enyém, arról, hogy az ország jó irányba halad".

Orbán megismételte, hogy minimálbér-emeléssel kezdődik az év és januártól csökkenti a kormány a rezsköltségeket. Arról, hogy miből lehet fedezni a rezsicsökkentés, Orbán azt mondta, "aki eddig sokat keresett rajta, az majd most nem keres rajta".

Örülne a magasabb ponthatárnak

A miniszterelnök ezután a felsőoktatási átalakításokról beszélt. Azt mondta, eszükbe sem jutott most sem bevezetni a tandíjat, a kormány által ajánlott átalakításokban egyébként szerinte nem lett volna tandíj. "A diákok nem fogadták el az átalakítás olyan formáját, amilyet a kormány ajánlott volna, és egy másik formát követeltek, ami szerintem meg elfogadható" - tette hozzá Orbán. Szerinte a diákok követeléseiből 90 százalék teljesült is. Egy nagyon fontos követelés nem teljesült, "de az nem is fog" - utalt a kormányfő a hallgatói szerződések eltörlésére.

Megismételte, hogy az egyetemkre, főiskolákra való bejutásnak egyetlen feltétele lesz, hogy el kell érni a 240 pontot. "Ennek nem örülök" - mondta Orbán, "ez azt jelenti, hogy a közepesnél talán valamivel gyengébb képességűek is egyetemre mennek. S fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon annak van-e értelme" . Szerinte bár nem lesz nehezebb bekerülni a felsőoktatásba 2013-ban, mint eddig, de jónak tartaná, ha a következő években kiszámítható, a diákok számára tervezhető, előre látható módon a bejutáshoz elvárt tudásszint, követelményszint emelkedne.

Azt is elmondta, hogy három esetben kell majd fizetni a felsőoktatásért: félbehagyott tanulmányoknál, túlfutásnál, illetve ha a hallgató később külföldre megy dolgozni. "Úgy éreztük, hogy a diákok félelmei érthetőek voltak" - mondta Orbán. "Lehet azt mondani, hogy a diákok elérték, amit akartak, egy vagy két dolog kivételével" - tette hozzá.

Az IMF nélkül is megáll a lábán az ország

Arra a kérdésre, hogy lesz-e IMF-megállapodás vagy sem Orbán Viktor azt felelte, hogy "most szét kéne tárnom teátráliasan a kezemet, de helyette inkább a következőket mondom". Ezután egy hasonlattal érzékeltette Orbán a jelenlegi helyzetet Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap között. "Az embernek tudnia kell, hogy miért van szüksége járműre. Eltörött a lába és mentőautó kell neki, vagy gyorsabban akar eljutni valahová és taxit hív. Ha mentőre van szüksége, akkor nincs alku, de hogy ha taxit hívott, akkor megnézi, hogy mennyi a fuvar díja. És ha jó, akkor kell, ha nem, akkor nem. És Magyarország az utóbbi helyzetben van: akármilyen áron nem kell" - vont párhuzamot a taxizás és az IMF-megállapodás között a miniszterelnök.

Az országnak pénzre tényleg nincs szükségre, csak egy "biztosítási szerződésre" - mondta Orbán a hiteltárgyalásokról. Az IMF nélkül is biztosan megáll a lábán az ország - tette hozzá. Arról is beszélt a kormányfő, hogy amikor átvette a kormányzást, akkor Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország. "Érdemes megnézni, hogy hol van most Görögország, és hol vagyunk mi" - mutatott rá.

"Száguld a külkereskedelem, a munkanélküliség csökken, a költségvetési hiányt kordában tartották, egy adat van, ami nem jó, az a gazdasági növekedés" - mondta Orbán. A 2013-as kilátásokról pedig megjegyezte: "szurkoljunk".