Magas szintről irányíthatták a moszkvai ingatlanüzletet

Vágólapra másolva!
A moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása miatt indított ügy egyik gyanusítottja szerint akkori munkahelyét, a Külügyminisztériumot megkerülve döntöttek magas szintről. Az államot akkor több milliárd forint kár érhette.
Vágólapra másolva!

A moszkvai képviselet eladását a legmagasabb szintről irányíthatták - mondta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium meggyanúsított egykori államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezetlő (MNV) zavaros módon értékesítette a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet több milliárd forintot érő ingatlanját. A vevő előbb fizetett, mint hogy kiírták volna a képviselet eladását. A magyar államot több milliárd forint kár érhette.

Az ügyben kihallgattak több állami vezetőt is. Fekszi Márta szerint ő csak azért került a büntetőeljárásba, mert ahhoz kellett egy politikai szereplő is. Azt mondta, azért kellett eladni 2008-ban az ingatlant, mert a magyar állam fölöslegesen tartott fenn több képviseletet. Ugyanakkor az akkori moszkvai nagykövet, Székely Árpád úgy írta alá az adásvételi szerződést, hogy nem volt rá engedélye.

A Külügyminisztérium nem volt tulajdonosa az épületnek, csak használta azt, a tulajdonosi jogokat a pénzügyminisztérium gyakorolta, miközben a föld, amin az épület állt, Oroszországé volt.

Feksziné szerint nekik is feltűnt a gyanús ügylet, és érdeklődtek is Veres János pénzügyminiszternél, hogy ki adott engedélyt a nagykövetnek. Állítása szerint egy kihelyezett kormányülésen is előkerült az ügy, tehát többen tudtak róla a Gyurcsány-kormányból. Ugyanakkor többször elmondta az interjúban, hogy a kirendeltség eladása a Külügyminisztérium feje fölött történt.

A gyanús történetet részletesen elolvashatja ide kattintva.