Vágólapra másolva!
Csak néhány aggódó betelefonáló adott eddig extra munkát a magyar katasztrófavédőknek a maja világvége-őrület napján. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ugyanúgy készült a péntekre, mint az év bármely napjára, de arra számítanak, hogy meg kell még nyugtatni pár hozzájuk forduló pánikolót.
Vágólapra másolva!

"A mai napra is ugyanúgy készülünk, mint az összes többire: az ügyeleti szolgálatok az év 365 napján ugyanolyan készültségben vannak" - mondta az [origo]-nak péntek reggel Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Bár pénteken világszerte sokan várják egy félreértelmezett maja naptár miatt a világvégét, a magyar katasztrófavédők nem készülnek apokalipszisre. Erre persze nincs is okuk, hiszen a világvége pánik egy félreértésen alapul (az [origo] Tudomány rovatának erről szóló cikkét itt olvashatja).

Ennek ellenére az OKF-hez is eljutottak a világvége-őrület hullámai: Hajdu Márton szerint az elmúlt napokban több telefonhívás és email is érkezett az ügyeleteikre és ügyfélszolgálataikra, amelyekben aggódó emberek kértek tájékoztatást az állítólag közelgő világvégéről. A helyettes szóvivő szerint eddig tízes nagyságrendben érkeztek efféle hívások, de számítanak arra, hogy pénteken ennél több megkeresés is lesz.

A telefonálók többsége aggódó állampolgár, aki azt tudakolja, mégis mi történik, ha tényleg eljön a világvége, mit tudnak tenni ők, ha valami baj lesz. Mivel az OKF nem készül világvégére, ezeket az embereket úgy próbálják megnyugtatni, hogy elmondják, baj esetén nyugodtan fordulhatnak hozzájuk az ismert segélyhívószámokon, és a katasztrófavédelem mindenképpen fog segíteni.

Az OKF-nek világvégére nincs, de egyéb, máskor előforduló, nagy kiterjedésű katasztrófákra megvannak a kidolgozott tervei. A szervezet egész évben készen áll például árvizek, földrengések és hasonló természeti katasztrófák kezelésére, megvannak a szabályai a katasztrófák esetén esetleg szükséges elzárkózásnak, kitelepítésnek, egyéb válaszlépéseknek. Az aggódókat igény esetén erről is tájékoztatják - mondta az [origo]-nak Hajdu Márton.