Nyilatkozatban állnak ki Fekete György mellett

Vágólapra másolva!
Művészek nyilatkozatban állnak ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke mellett, aki ellen szerintük politikai hecckampány indult, ami valójában nem ellene, hanem a kormány ellen folyik. A nyilatkozat aláírói között van Czakó Gábor író és Szemadám György, festőművész is.
Vágólapra másolva!

Az MMA és annak elnökét, Fekete Györgyöt felhasználva a kormány ellen indult "hecckampány" - áll abban a több MMA-tag, köztük Czakó Gábor író, Mezey Katalin költő, műfordító, Schrammel Imre keramikus, Somogyi Győző és Szemadám György festők által jegyzett nyilatkozatban.

A nyilatkozat szerzői azt írják, hogy az MMA köztestületté alakítása az egyetértés és helyeslés mellett a művésztársadalom és a politikai élet egyes képviselőiben kételyt, ellenérzést váltott ki, ezért az idei évet ennek a helyzetnek az értelmezése, a szakma és a közvélemény egészének a "történtek pozitív hozadékairól való tájékoztatása" töltötte ki.

Az aláírók szerint sokszor elhangzottak az MMA képviselői részéről olyan megfogalmazások, kijelentések is, amelyekkel nem értenek egyet, de ennek ellenére nagyra értékelik mindazt, ami az MMA alapítója, korábbi - és örökös - elnöke, Makovecz Imre építőművész szellemében a magyar művészeti élet megújítása érdekében történt - áll a dokumentumban.

Hangsúlyozzák, hogy a "döntő kérdésekben" elődjéhez hasonlóan Fekete György mellett is kiállnak, hiszen az MMA köztestületi szerepének kimunkálása, és a jelentős életművekkel bíró akadémikusok erkölcsi és anyagi megbecsülésének kiharcolása igen nagy mértékben hozzá kötődik, neki köszönhetően jutott idén kétszáz művészeti szervezet és alkotó szakmai és anyagi lehetőségekhez.

Szerintük az MMA feladata az egész magyar művészeti élet társadalmi szerepének javítása, a különböző esztétikai elvek szerint születő, de egyaránt értékes alkotások létrejöttének és érvényre jutásának segítése, amit ezt nagyon megnehezítenek "a kapcsolatokat elmérgesítő igaztalan támadások".

A nyilatkozatban azt is írják, hogy az elmúlt hetekben a sajtóban és a világhálón névtelen blogírók és elszánt sajtó- és médiaszakértők gúnyolják és rágalmazzák Fekete Györgyöt, és gátlástalan politikai támadások célpontjává teszik őt és az általa vezetett intézményt.

Azért tiltakoznak, mert szerintük ez döntően politikai hecckampány, Fekete Györgyöt és az MMÁ-t ürügyként használva az ellen a kormány ellen irányul, amely a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté emeléséről szóló döntésével - a Magyar Tudományos Akadémia megalapításához hasonlóan - egy, a magyar kulturális életből eddig hiányzó, fontos szakmai intézményt hozott létre" - zárul a nyilatkozat.

A dokumentum egyik szerzője Mezey Katalin elmondta, hogy a nyilatkozatban megfogalmazottak nem az elmúlt napokban az MMA-ból kilépő tagok - Fehér László és Bukta Imre festő, Nagy József és Novák Ferenc koreográfus, Ekler Dezső építész, Korniss Péter fotográfus, Tompa Gábor rendező, Cserhalmi György színművész és Rost Andrea operaénekes - ellen szólnak. Mezey szerint, ahogy ők kiléptek, és ezzel "valami gesztust tettek", ők is indokolni szerették volna azt, hogy mit jelent nekik az akadémia. Hozzátette, hogy tiltakozni szerettek volna az interneten megjelenő támadások, többek között egy Fekete György nevében írt online napló ellen.