Utcára viszi a politikát Vona Gábor

Vágólapra másolva!
Nem elégedett a Jobbik idei évével Vona Gábor pártelnök, aki jövőre állandó utcai jelenlétet ígért a párttól. Vona évértékelőjében arról is beszélt, hogy szerinte a Jobbik jelenti az egyetlen igazi alternatívát a 2014-es választásokon.
Vágólapra másolva!

A Jobbik elnöke szerint pártját 2012-ben folyamatosan támadták, és ha ez "nemtelen eszközökkel" továbbra is folytatódik, "keményen vissza fognak csapni". Az MTI-nek adott évértékelő interjújában Vona Gábor arról is beszélt, hogy 2013-ban változatlanul az "utcán van a helye a politikának", ezért a Jobbik jövőre forgalmas közterületeken szervez majd lakossági fórumokat.

Az ellenzéki pártelnök elismerte: van hiányérzete az idei évvel kapcsolatban, mert az nem úgy alakult a Jobbik szempontjából, ahogy azt eltervezték. Emlékeztetett rá, hogy míg tavaly a közvélemény-kutatások szerint a Jobbik volt az év nyertese, ez a tendencia megtört 2012-ben. Szerinte ennek az az elsődleges oka, hogy az idei évet a Jobbik állandó támadások között élte meg. Álláspontja szerint a tavalyi sikeres év "megrettentette a Jobbik politikai ellenfeleit", és ennek hatására nyomást gyakoroltak a pártra, ami a belső konfliktusokhoz vezetett.

Kitart a csendőrség mellett a Jobbik

Hangsúlyozta: 2013 már kampányév lesz, hiszen tavasszal a szeptembertől kezdődő választási regisztráció miatt megkezdődik a választási kampány. A Jobbik jövőre öt fő területre szeretne koncentrálni: először is a gazdaság talpra állítására, elsősorban a munkahelyteremtésen keresztül. Vona Gábor szerint leginkább az építőipar támogatásával, az élelmiszeripar, feldolgozóipar talpra állításával és a gyógyturizmus további erősítésével lehet ezen a területen eredményt elérni.

A másik fontos téma a közbiztonság kérdése, ahol a Jobbik továbbra is kitart a csendőrség felállítása mellett, amellyel az adott lakóközösség biztonságérzetét lehetne erősíteni. Hangsúlyozta a csendőrség esetében a név másodlagos, a lényeg, hogy legyen helyben egy helyismerettel bíró és el nem vezényelhető rendvédelmi egység, mindenhol az országban.

A harmadik terület a nemzeti szuverenitás, ahol a magyar föld megvédése mellett az Európai Egyesült Államok létrehozásának megakadályozását nevezte fontosnak a Jobbik elnöke. Megismételte, hogy ebben a témában népszavazást szeretnének, amellyel kapcsolatban előbb a politikai pártokat kívánják meggyőzni arról: az Országgyűlésnek nincs felhatalmazása arra, hogy ebben a kérdésben döntsön. A negyedik téma az egészségügy, ahol olyan szintű problémák vannak, amelyekre külön stratégiát kell alkotni.

Nem engednek a cigánykérdésből

Az ötödik terület pedig "a magyar-cigány együttélés". Vona Gábor hangsúlyozta: nem fogják hagyni, hogy a kormány a szőnyeg alá söpörje ezt a problémát. Céljaként azt nevezte meg, hogy a cigányságon belül megtalálják azt a vezető réteget, amely valóban felelősséget érez a cigányság felemelkedése iránt.

Vona Gábor szerint a 2014-es országgyűlési választásokon három alternatíva közül választhat majd az ország: a Fidesz - vagyis az elmúlt négy év -, a baloldal - az azt megelőző 8 év - és a Jobbik között. Vona szerint azonban az első kettő hamis alternatíva.