Erősebbek a diákok az IMF-nél

Vágólapra másolva!
A diákok meghátrálásra kényszerítették az eddig minden kormányzati intézkedést átverő Orbán Viktort. Ráadásul Orbán diákvezetőként csinálta ugyanezt a kommunisták ellen a rendszerváltás idején. A tüntetések fordulópontot jelenthetnek a kormány népszerűségében is - írja csütörtöki cikkében a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg csütörtökön cikket jelentetett meg a az elmúlt hetek diáktüntetéseiről. Orbán Viktor gazdasági szabadságharcot hirdetett az IMF ellen, kétharmadot szerzett és bevezette a Európa legmagasabb bankadóját. Most viszont váratlan ellenfelekbe ütközött: tinédzserekbe és egyetemistákba, akik többezres megmozdulásaikkal elfoglalták az utcákat a felsőoktatási keretszámok megvágása miatt. Orbán erre tegnap meghátrált, hiszen bejelentették, nem csökkentik a keretszámokat - írja a Bloomberg.

A cikk szerint Orbánnak nem sikerült megállítani a tüntetőket, akik tovább folytatták a tiltakozásokat, immár a Lánchíd elfoglalásával. Ezen a héten már orvosok, tanárok és művészek is csatlakoztak a megmozdulásokhoz, amelyek akár országos tiltakozássá fajulhattak volna.

A Bloombergnek nyilatkozó politikai elemző, Krekó Péter szerint a kormány regnálása óta még nem szembesült ekkora politikai ellenállással, és megijedt attól, hogy ezek továbbgyűrűzhetnek más területekre is. A Political Capital elemzője elmondta azt is, hogy a kormány csatát tudott nyerni az IMF ellen, de nem tudott csatát nyerni a diákok ellen.

A kormány megsértette a nagy cégek és a bankok érdekeit, most viszont a diákoknak tett be - mondta az egyik tüntető a Bloombergnek, aki szerint nem lehet mindenkivel egyszerre harcolni, mert egy idő után fellázadnak az emberek.

A tüntetések ironiája - a cikk szerint - az, hogy a rendszerváltás idején Orbán diákvezetőként harcolt a kommunizmus ellen és 1998-ban ő volt Európa legfiatalabb miniszterelnöke is. Ráadásul ő volt az is, aki néhány éve népszavazással tett be a korábbi kormány tandíj-elképzeléseinek.
Krekó Péter szerint eddig főleg a jogrendszer átszabása, a választási rendszer újraírása és a független intézmények megszállása ellen tüntettek, de a diáktüntetések fordulópontot jelenthetnek a kormányellenes indulatok tekintetében és komolyan rombolhatják a kormánypártok népszerűségét.