Kivégezte a kormány a részösztöndíjat és a keretszámokat

Lázár János hallgatja Giró-Szász András kormányszóvívőt
Vágólapra másolva!
A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten, és közölte, hogy a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza. Részösztöndíj nem lesz, a hallgatói szerződések viszont maradnak.
Vágólapra másolva!

A kormány mindenkinek, aki eléri a minőségi küszöböt és időben elvégzi a tanulmányait, illetve Magyarországon akar elhelyezkedni, kifizeti a tandíjat - közölte a kormányszóvivő szerdán. A felsőoktatásba való bejutás egyetlen feltétele a pontszám elérése lesz, és ezt a karácsonyig hátralévő néhány napban meghatározza az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Giró-Szász szerint lesz elég idő, mert a kormány nem munkanapokban számol. Azt szintén a miniszter határozza majd meg, hogy az egyes szakoknál mennyi idő alatt kell diplomát szerezni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hallgatókkal való keddi egyeztetés után azt mondta, arra számít, hogy legalább 40 ezren tanulhatnak állami ösztöndíjjal jövőre a felsőoktatásban. Most Giró-Szász bejelentette, hogy a felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél.

Nem lesz részösztöndíj, a röghöz kötés marad

Giró-Szász András bejelentette azt is, hogy nem lesz részösztöndíj, a bejutás egyetlen feltétele pedig a meghatározott ponthatár elérése lesz. A részösztöndíjat azért törlik el, mert a kormányszóvivő szerint szembe megy az egész rendszer logikájával. A felsőoktatásra jövőre legalább 24 milliárd forinttal jut több, mint tavaly. Ebből rendezik az egyetemek adósságát, átvállalják az uniós projektek önrészeit, és a PPP-konstrukciókat is kiváltják.

A diákok által követelt hat pontból a kormányszóvivő szerint ötöt teljesít a kormány, a hallgatói szerződéshez viszont ragaszkodik. Giró-Szász ezt azzal indokolta, hogy az adófizetők joggal várják el, hogy a megszerzett tudás itthon hasznosuljon.

A diáksztrájk a demokrácia sajátja

A kormányszóvivő bejelentése közben elindult az országos diáksztrájk. Az ELTE-n leálltak a liftek, a diákönkormányzat vezetője egy széken fagyoskodik a Parlament előtt, Balatonalmádiban pedig a kormány tervei ellen tüntető diákok álltak sorfalalt iskolájuknál. A diáksztrájkról szóló tudósításunkat itt követheti percről percre.

A diáksztrájkról a kormányszóvivő azt mondta, hogy "minden ilyen típusú véleménynyilvánítás a demokrácia sajátja", és hozzátette, hogy Balog Zoltán miniszter kimegy Nagy Dávid HÖOK-elnökhöz, aki a Parlament előtt ülősztrájkol. Giró-Szász szerint a kormány célja, hogy a hallgatói vezetőket is bevonják a felsőoktatási részletszabályok kidolgozásába, mert "cél, hogy közérthetőbbé tegyék az előnyöket".