Alföldi: Nem nevezhettek ki még egyszer

Vágólapra másolva!
Alföldi Róbert szerint politikai döntés született azzal, hogy ő nem maradhat a Nemzeti Színház élén, mint mondta, azóta tudta, hogy Vidnyánszky Attila lesz a színház új vezetője, amióta tudta, hogy ő is pályázik a posztra.
Vágólapra másolva!

Alföldi Róbert azóta tudta, hogy Vidnyánszky Attila lesz a Nemzeti Színház új vezetője, amióta tudta, hogy ő is pályázik a posztra, Alföldi erről a Magyar Narancsnak adott interjúban beszélt szerdán. Alföldi szerint Vidnyánszky nyilatkozataiban szégyenérzetről árulkodik, amikor arról beszél, hogy minden pályáztatás ügyetlen, és jobb lett volna, ha a tulajdonos egyszerűen kinevezi az új igazgatót.

Alföldi szerint leváltása a nemzeti érték elherdálása, nem az ő személye miatt, hanem mert sok érték teremtődött, ami a vezetőváltással, az új koncepció kialakításával eltűnik. Alföldi szerint politikai döntés született, amiből egyenesen következik, hogy minden darabot le kell venni a színház műsoráról.

A rendező az interjúban azt mondta, hogy másfél hónapja érezte azt először, hogy elfogyott körülötte a levegő, azóta pedig azok, akik magyarázkodnak, azt mondják, hogy "nem tehetik meg a választóikkal, hogy engem még egyszer kineveznek". A pályázat szerint Vidnyánszky július elsejétől váltja Alföldit, aki szerint ez faramuci helyzetet szül, mert amikor ő váltotta Jordánt, akkor fél évig közösen dolgoztak, de ez a pályázat alapján ennél a váltásnál nem lesz így. Alföldi szerint azonban ezt a "minisztérium majd megoldja".

Alföldi szerint az lehetett vele az igazi probléma, hogy nem megvehető, és nem azért, mert ő a morál bajnoka, hanem mert mindennél jobban vágyik a jó színházra. Ezért is csalódás számára a döntés, mert azt mutatja, hogy nem számít a teljesítmény. "Nem kussolni, nem megalkudni, nem utazni mocskos kis kompromisszumokban, ez a színház dolga. Képtelenség, hogy ez most mind nem számít" - mondta.

Új igazgató lesz

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn jelentette be, hogy Vidnyánszky Attilát nevezik ki a Nemzeti Színház új igazgatójának Az új igazgató megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik, és öt évre, 2018. június 30-ig szól.

A pozícióra Vidnyánszky Attila mellett, aki jelenleg a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Alföldi Róbert jelenlegi igazgató, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a négy pályázatból csak kettő, Alföldi Róberté és Vidnyánszky Attiláé felelt meg a kiírásban foglaltaknak, és tartalmazta a megfelelő mellékleteket, dokumentumokat.

A két jelöltet a pályázat értékelése után egy szakmai bizottság hallgatta meg. A pályázatok és a személyes meghallgatás után a közlemény szerint Vidnyánszkyt a bizottság mindegyik tagja alkalmasnak találta, Alföldi Róbertet viszont mindössze egy bizottsági tag támogatta. Az új igazgató személyéről végül Balogh Zoltán miniszter döntött, a véleményező bizottság javaslatával egyetértésben.