Pénzbírságot kap Ángyán József

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési államtitkárságról idén tavasszal lemondott Ángyán József pénzbírságot kap, amiért hétfő este nem szavazta meg a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosítást. A kiszavazó képviselőket Orbán Viktor hétfőn kizárással fenyegette meg.
Vágólapra másolva!

Pénzbírságot szab ki a Fidesz-frakció Ángyán Józsefre, mert a kormánypárti politikus a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt hétfőn a parlamentben a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra - közölte a Fidesz-frakció.

A kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya a közleményében azt írta, hogy Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, kötelező szavazás lesz a Fidesz-frakcióban a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítás parlamenti határozathozatalakor, azt pedig - az alapszabályban foglaltak szerint - pénzbírsággal büntetik, aki ennek ellenére nemmel szavaz.

"Mint korábban más esetekben, most is pénzbüntetést kap az a képviselő, aki nem tesz eleget a kötelező szavazásnak" - írta a Fidesz-frakció, de a büntetés összegére nem tért ki a tájékoztatás.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére hozzátette, hogy nem ez volt az első ilyen eset, és valószínűleg nem is az utolsó. "Hosszú távon a frakció együttműködése, együttdolgozása biztosított" - mondta Kósa.

A parlament hétfő este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, amely alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő - két korábban jobbikos képviselő - szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt.

Orbán kizárással fenyegetőzött

Az [origo] hétfőn megírta, hogy nagyon csúnyán rápirított Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz hétfő délelőtti frakcióülésén a földtörvényt és annak Alaptörvénybe betonozását bíráló Ángyán Józsefre és Bencsik Jánosra. Ők nyújtották be a legtöbb kormánypárti módosító javaslatot a földtörvényhez.

A kormány felülről, úgynevezett integrátorok közreműködésével koncessziós elven szervezné meg a földek haszonbérletbe adását, míg Bencsik és Ángyán a kis gazdaságokat és szövetkezeteket segítő rendszerben gondolkodik. A két politikus a frakcióülésen azzal szembesítette Orbánt, hogy a választási programban ez utóbbit ígérte a Fidesz ,és attól nagyon távol áll a szerintük a nagyvállalkozókat helyzetbe hozó kormányzati elképzelés.

A bírálatokra Orbán az ülés több résztvevője szerint indulatosan, a hangját felemelve azt vetette a képviselők szemére, hogy politikai cirkuszt csinálnak, hangulatkeltők hónapok óta, és ha ez így nekik nem tetszik, "akkor menjetek, mert én egyben akarom tartani frakciót".

Orbántól a szavazás elhalasztását is kérték, és erre azt mondta, hogy ha most nem zárják le a földtörvényt, akkor széthullik az egész. Ángyán információink szerint nemmel fog szavazni, ami miatt a frakció alapszabálya szerint fegyelmi eljárás indul ellene.