Koronatanút találtak a Csatáry-ügyben

Vágólapra másolva!
Koronatanút talált a szlovák rendőrség a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László ügyében. A Fővárosi Főügyészség jogsegély-kérelemmel fordult a szlovák hatóságokhoz, hogy a tanút minél előbb kihallathassák.
Vágólapra másolva!

A Kossuth Rádió kedd esti Krónikája szerint a tanú személyazonosságát a szlovák hatóságok titokban tartják, még azt sem árulták el, hogy férfiről, vagy nőről van-e szó. Csak annyit lehet tudni róla, hogy túlélte az 1944-es kassai deportálásokat és pontos információi lehetnek Csatáry László akkori rendőrparancsnok tevékenységéről.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Krónikának azt mondta, hogy az ügyészség korábbi megkeresésére a szlovák hatóságoktól a válasz a múlt héten megérkezett. E szerint sikerült felkutatniuk egy túlélő tanút, aki az üggyel, illetve a gyanúsított tevékenységével kapcsolatban érdemi információval rendelkezhet. A Fővárosi Főügyészség soron kívüli jogsegély-kérelemmel fordult a szlovák hatóságokhoz, hogy a tanút mielőbb kihallgathassák - hangzott el a Kossuth Rádióban.

A Budapesten élő 97 éves Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - ez év júliusában emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték.

Csatáryt november 8-án ismét kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését. Kirendelt ügyvédje, Horváth B. Gábor a kihallgatás után azt mondta, hogy névrokonával keverhették össze a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót. Szerinte a nyomozás során felmerült, hogy 1944-ben volt egy másik Csatáry nevű férfi is Kassán, így tisztázni kellett, hogy a két embert nem keverték-e össze a tanúvallomások során.

A Budai Központi Kerületi Bíróság novemberben további három hónappal, jövő év februárjáig hosszabbította meg Csatáry László házi őrizetét.