Vesztegetésről is szó volt a Gripenek eladásakor

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a Gripeneket gyártó svéd cég lobbistája elleni per Bécsben, aki a gyanú szerint kenőpénzt fizetett a vadászgép-megrendelések érdekében. A tárgyalás második napján a férfi tagadta a vádakat, de bevallotta, hogy a vesztegetés is szóba került, mikor a Gripenekről tárgyaltak.
Vágólapra másolva!

Decemberben indult a per Alfons Mensdorff-Pouilly gróf, a Gripeneket gyártó svéd cég lobbistája ellen, aki a gyanú szerint hatalmas kenőpénzeket fizetett ki Gripen-megrendelések érdekében. A lobbista volt kelet-közép-európai tanácsadóját tanácsadó cégéről és más érdekeltségeiről kérdezte a bécsi bíróság kedden, a második tárgyalási napon.

Osztrák médiabeszámolók szerint Mensdorff tagadta, hogy társtulajdonosa lett volna azoknak a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégeknek, amelyeket az ügyészség gyanúja szerint azzal a céllal hoztak létre, hogy közbeiktatásukkal kenőpénzeket juttassanak el közép- és kelet-európai döntéshozókhoz.

Az ügyészségnek azt nem sikerült felderítenie, hogy pontosan hová került a feltételezésük szerint korrupciós célra szánt pénz. Így a vádiratban nem szerepel sem vesztegetés vádja, sem konkrét országok nevei.

Az üzletemberhez saját - Bécsben, Budapesten és Prágában bejegyzett - tanácsadó cégén, az MPA-n kívül a Virgin-szigeteki Foxburytől és a Red Diamondtól is érkeztek pénzösszegek. Ez utóbbi kettő Mensdorf állítása szerint rokona és mentora, a 2007-ben elhunyt Timothy Landon érdekeltségébe tartozott. Mint mondta, ő maga "ügygondnokként" volt feltüntetve ezeknél a cégeknél, valójában azonban nem hozott döntéseket. A konstrukció célja az volt, hogy a külvilág számára ne Landon tűnjön fel tényleges tulajdonosként. Azt is elmondta, Landon befektetéseit és különféle cégeinek egymással és a BAE-vel való kapcsolatát ő "nem látta át", ehhez "túl buta volt". A vádiratban szintén szereplő Brodmann Business S.A.-ról azt vallotta, abban semmilyen formában, még papíron sem volt érdekeltsége.

Mensdorff szerint különböző kelet-európai országokban végzett tanácsadói tevékenységét alapvetően az MPA budapesti fiókvállalatán keresztül fejtette ki. Ilyen volt az OMV-től kapott megbízása is, amelynek keretében "kisebb projektekhez", valamint a román Petrom megvásárlásához adott tanácsokat.

Mensdorff nem zárta ki, hogy vesztegetés is szóba kerülhetett a BAE Systems részéről vadászgép-tenderekkel kapcsolatban. Egyúttal kijelentette azt is, hogy ő ellenezte azt. "Nem riadok vissza attól, hogy azt mondjam, megvesztegetés is felmerült, én azonban mindig azt mondtam, hogy nincs erre szükségünk" - mondta.

A BAE egyes belső feljegyzéseiben szereplő, "harmadik feleknek történő kifizetések" mögött az ügyészség korrupciós pénzeket sejt. Mensdorff ismét kijelentette, hogy "nem tudja elfogadni" ezt az értelmezést. Azt is mondta, Landon egy volt tanácsadója, Mark Cliff mindezt utólag "találta ki".

A vádirat szerint BAE-menedzserek bűnszervezetet alkottak a pénzmozgások valós céljának leplezésére, s Mensdorff ennek a körülménynek az ismeretében járt el, amikor a BAE-től kapott pénzt felhasználta megbízásaihoz. A pénzmosás vádja szempontjából döntő lehet, hogy az ügyészség tudja-e bizonyítani a feltételezett bűnszervezet létezését. Az osztrák sajtó ezért érdeklődve várja Marc Cliff tanúskodását a bécsi bíróság előtt.

A bíróság egyelőre január közepéig írt ki tárgyalási napokat az ügyben.