Elhunyt a Szomszédok Géza bácsija

Vágólapra másolva!
Életének 81. évében hétfőn meghalt Horváth Sándor színész, aki a többi között Géza bácsit, Vágási Feri munkatásársát alakította a Szomszédokban. Emellett például a Szuromberek királyfi című mesefilmben ő volt Presznek, a vénséges ágseprő, és Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes című filmekben is játszott.1990-ben az MDF színeiben indult a választásokon.
Vágólapra másolva!

Horváth Sándor Jászai Mari-díjas művész hétfőn halt meg Budapesten. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1952-1956 között. Pályafutása során számos vidéki színházban játszott, egyebek mellett az egri Gárdonyi Géza Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt. Tizenöt évig a Színészszakszervezet elnöke volt. 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje, valamint a II. kerület önkormányzati képviselője volt (MDNP).

Horváth Sándort a közönség leginkább a Szomszédokból ismerheti. A népszerű teleregényben ő alakította Ottlakán Gézát, vagyis Géza bácsit, Vágási Feri munkatársát. Géza bácsival annyira jóban volt Vágási Feri, hogy egyszer még a munkából is ellógott miatta, hogy hazakísérje, amikor lázas lett, sőt egyszer karácsonyfát is vitt neki. Géza bácsi a sorozat eső felében rendszeresen szerepelt, és általában Kenéz elvtárssal folytatott politikai vitákat ebéd közben vagy a kocsmában.


A Szomszédok 102. részében Géza bácsi (nekünk jobbra ül) az állami ünnepekről vitatkozott

Horváth Sándor a Szomszédok mellett játszott Móricz Zsigmond Rokonok, Arthur Miller Pillantás a hídról és Kertész Ákos Makra című művében. Ez utóbbi filmfeldolgozásában is játszott, emellett szerepelt Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes című filmekben. Tévéfilmes szerepeinek se szeri, se száma: a Vivát, Benyovszky!, a Kántor, a Zöld dió, az Egy lócsiszár virágvasárnapja és az Öregberény alkotógárdáját is erősítette. Utolsó szereplése is tévéhez kötődik: 2007-ben A Szuromberek királyfi című mesefilmben ő volt Presznek, a vénséges ágseprő.