Télapónak csapott fel Afganisztánban Áder

Áder János köztársasági elnök (b) érkezik a kabuli katonai repülőtérre 2012. december 16-án. Az államfő magyar katonákat látogatott meg Afganisztánban
Vágólapra másolva!
Bőséges dicsérettel árasztotta el Áder János köztársasági elnök az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat, akiket a magyar államfők közül elsőként látogatott meg vasárnap. Áder a karácsonyról is szónokolt a katonáknak, és karácsonyi ajándékokat is kézbesített nekik szeretteiktől.
Vágólapra másolva!

Afganisztánba utazott a hétvégén Áder János köztársasági elnök, hogy meglátogassa az országban szolgáló magyar katonákat. Az államfő Kabulban, a magyar csapatok állománygyűlésén a katonák helytállását méltatta, és karácsonyi üzenetet is vitt nekik.

Áder a karácsonyt az otthon, a lélek és a szeretet ünnepének nevezte a katonák előtt, majd több katonának is személyesen adta át azt az ajándékot, amelyet családjuk küldött nekik Magyarországról. A külföldön harcoló csapatok meglátogatása több más országban, köztük az USA-ban is régi hagyomány, magyar államfő azonban még sosem látogatta meg az afganisztáni magyar csapatokat Áder előtt.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Ajándékot hozott a katonáknak

Elismerést vívtak ki

Áder nemcsak ajándékozott, hanem dicsért is: azt mondta, a magyarok "katonai felkészültsége és bátorsága nagy elismerést vívott ki hazánknak", helytállásuknak köszönhetően pedig "a magyar katona név rangot, elismerést jelent szövetségeseink körében". Az államfő hozzátette: "Azért jöttem el önökhöz, hogy személyesen fejezzem ki elismerésemet az önök nyújtotta teljesítményért (...), mert az önök katonai erényei szabadságszerető nemzetünk egészét gazdagítják."

Áder azt mondta, hogy a magyar katonák az életüket is kockáztatják afganisztáni küldetésük teljesítése során. "Ezért fontos, hogy érezzék, minden itt töltött percükben a haza is sorsközösséget vállal önökkel" - tette hozzá, és felidézte azoknak a magyar katonáknak az emlékét, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket az ázsiai országban.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Áder Afganisztánban

Jelenleg több mint 500 magyar fegyveres szolgál Afganisztánban. Közülük mintegy 230-an a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságáért felelnek. A több mint 500 magyar katonából mintegy 170 tavasszal végleg hazatérhet, 2014-et követően pedig, amikor a nemzetközi erők az ország egészének irányítását átadják a helyi erőknek, már csak jóval kevesebb magyar katona marad Afganisztánban.