Így működnek a Kubatov-listák a gyakorlatban

Vágólapra másolva!
A Fidesz hivatalosan mindig cáfolt adatbázis-építésének újabb bizonyítéka került fel vasárnap az internetre:  a 2009-es pécsi időközi polgármester-választásról készült videón Kubatov Gábor pártigazgató és a párt pécsi kampányfőnökének utasításai alapján listázzák a helyi választókat az aktivisták.
Vágólapra másolva!

"Így dolgozik a gépezet egy vidéki város polgármester-választásának eldöntésén. Körmendről, Győrből, Pápáról, a XI. kerületből, Kispestről, Enyingből, Vas megyéből és még számtalan helyről összejött emberkék munkálkodnak azon, hogy megszerezzék Pécset, Kubatov Gáborral az élen. Hogy Pécs mit akar, az nagyjából le van szarva, a lényeg az, hogy Pécs meglegyen, és hogy viszlát, Kati" - írja a Fidesz 2009-es pécsi időközi polgármester-választási kampányáról készített videó kommentárjaként Tomanovics Gergely, aki a pártnak Gery Greyhound néven évekig kampányvideókat készített.

Tomanovics, aki a 2010-es választások után egy ideig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) is dolgozott, vasárnap saját tumblr oldalán tette közzé a videót, a felvételhez fűzött kommentárból pedig az is kiderül, hogy a filmet szigorúan belső felhasználásra vették fel a közreműködésével. "Fejvesztés terhe mellett gyakorlatilag esküt tettem rá, hogy tőlem nem fog kikerülni sehova se... De hát ez már régen volt, mára pedig megváltozott a helyzet, és kötelességemnek érzem, hogy ezt a videót közzétegyem. Hiszek abban, hogy minden disznóságnak nyilvánosságra kell kerülnie, és hiszek abban, hogy talán lesz pár ember, aki pont e videó hatására kedvet kap ahhoz, hogy világba kürtölje a saját disznóóljában megtapasztalt disznóságokat. Ha mindenki így tesz, talán egy jobb, őszintébb hely lehet ez a Magyarország" - írja Tomanovics.

FIDESZ TOP SECRET - A Kubatov-lista a gyakorlatban from Gery Greyhound on Vimeo.

A felvételen egyebek mellett olyan utasításokat ad a kampányfőnök az aktivistáknak, hogy a nem fideszes szavazók neve mellé húzzon két kis vonalat, jelezve, hogy " az illető nem a barátunk - legalábbis most még nem". A kampányfőnök elmondásából az is kiderül, hogy kétféle listából dolgoznak, egy "célirányos" és egy "kontaktolási" listából, amelyek közül az utóbbi 5 százalékos pontossággal tükrözi a munka végén, hogy a rajta szereplők Fidesz-szavazók-e vagy sem. A mozgósítás célja, hogy az aktivisták minél több biztos választót derítsenek fel, illetve találják meg, hogy kik azok, akiket még mozgósítani kell.

Az adatokat a pártközpontban korszerű, vonalkódos technológiával rögzítik a gyorsaság és pontosság kedvéért, az utcáról utcára járó kampánycsapat pedig rendszerint apró ajándékokkal kedveskedik a Fideszre nyitott szavazóknak. A mozgósítás a felvétel szerint a szavazás napján, vagyis kampánycsend ideje alatt sem szünetelt. Igaz, a kampányfőnök ezen a napon arra intette az aktivistákat, hogy a választókból "valahogy trükkösen ki kellene hozni", hogy voltak-e szavazni, lehetőleg kerülve a Fidesz vagy a párt polgármester-jelöltje, Páva Zsolt nevének említését.

A videó a Páva Zsolt győzelmét ünneplő kampánycsapat ünneplésének képeivel zárul, majd Kubatov Gábor személyesen beszél arról, hogy "a mai nap ékes bizonyítéka annak, hogy ez a rendszer működik". "Így lett a legerősebb szoci városból az egyik legerősebb fideszes" - tette hozzá a pártigazgató, hangsúlyozva, hogy a győzelem kulcsa az volt, hogy a Fidesz nagy arányban tudta elvinni az urnákhoz a saját szavazóit.

Bár a Fidesz valamennyi alkalommal cáfolja az ezzel kapcsolatos állításokat, korábban többször is bebizonyosodott már, hogy a párt törvénytelenül épített adatbázisokban tartja nyilván a választóit: egy 2010 áprilisában nyilvánosságra került hangfelvételen például ugyancsak Kubatov Gábor beszélt arról, hogy "név szerint ismerünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott. Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták."

2007-ben a Magyar Rádió hangfelvétellel is igazolta, amint a Fidesz egyik választókerületi koordinátora arra buzdította a szociális népszavazás kampányának aktivistáját, hogy körzetének névjegyzéke alapján haladva írja a felkeresettek mellé a pártállásukat. A kampányfőnök azt is elmondta, nem számít, hogy az önkéntes mennyi aláírást gyűjt, mert az elsődleges cél úgyis csak az adatbázis frissítése, és hogy a későbbi mozgósítás érdekében minden választót felkeressenek.