Nem lehet népszavazás a felcsúti stadionról

Vágólapra másolva!
A Kúria úgy döntött (6:4 arányban), nem lehet népszavazást kiírni arról, hogy épülhet-e futballstadion Felcsúton. A népszavazási kérdést az MSZP elnöke kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

A Kúria döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani a felcsúti stadion építéséről az MSZP által javasolt kérdés alapján.

A legfelsőbb bírói fórum honlapján olvasható határozat az Országos Választási Bizottság (OVB) egy hónappal ezelőtti döntését hagyta helyben. Ez ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

A novemberben Mesterházy Attila szocialista pártelnök által benyújtott népszavazási kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2014. december 31-ig állami finanszírozással Felcsúton labdarúgó-stadion ne épüljön?"

Az OVB azért utasította el a népszavazási kezdeményezést, mert álláspontja szerint az nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe. Az alaptörvény az országos népszavazás tárgyáról többi között kimondja azt, hogy csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés lehet.

Az elutasítást november közepén a tíztagú bizottság hat tagja szavazta meg.

A felcsúti futballakadémia többmilliárdos nagyságrendű társaságiadó-kedvezményéről és a tervezett stadionépítésről az atlatszo.hu számolt be hónapokkal ezelőtt. Októberben Varga László szocialista országgyűlési képviselő felháborítónak nevezte az esetet, és úgy minősítette: az Orbán-kormány "emlékművet" akar emelni magának Felcsúton.