A diktatúrákra emlékeztetik Orbánék a diákokat

Vágólapra másolva!
A Hallgatói Hálózat szerint csak diktatúrákban szoktak egyik napról a másikra olyan horderejű döntéseket meghozni, mint ahogy a kormány igyekszik hozzányúlni a felsőoktatás kérdéséhez.
Vágólapra másolva!

Hallgatói Hálózat szerint a miniszterelnök szombati bejelentése és Giró-Szász András kormányszóvivő, valamint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnapi tájékoztatója után biztosra vehető, hogy a kormány "csak ártani tud a felsőoktatásnak". A Hallgatói Hálózat vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a diákok nemcsak a drasztikusan csökkentett keretszámok ellen, hanem a döntéshozatal átláthatatlansága, "az igazságtalan, röghöz kötésen, az egyetemek kivéreztetésén alapuló, szociálisan vállalhatatlan rendelkezések ellen" tiltakoznak.

Orbán Viktor kormányfő a Facebookon szombaton megjelent videoüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azok számára, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak.

Balog Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón vasárnap szintén azt mondta: a kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezéséért cserébe azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni.

A Hallgatói Hálózat szerint a keretszámok eltörlése nem oldja meg a rendszer problémáit. Ilyen horderejű döntéseket "csak diktatúrában szokás egyik napról a másikra meghozni" - olvasható a közleményükben. A diákszervezet követelései között szerepel, hogy a kormány térjen vissza a 2011-es rendszerhez, és csak a következő tanévben, a hallgatók által elfogadott hat pont alapján, valós és nyílt konzultációt követően fogjon hozzá az átalakításokhoz.