Schiffer: Nem cél a platformok ellehetetlenítése

Vágólapra másolva!
Senkinek nem lehet célja az LMP-n belül, hogy ellehetetlenítse a platformok működését, de meg kell alkotni az ilyen belső csoportok működésének szabályait - reagált Schiffer András arra, hogy a párt országos választmánya szerdán felfüggesztette a Párbeszéd Magyarországért Mozgalom működését.
Vágólapra másolva!

Az LMP-ben senkinek nem lehet célja, hogy ellehetetlenítse a platformok működését, de meg kell alkotni az ilyen belső csoportok működésének szabályait - mondta szombaton Schiffer András. A frakcióvezető arra a reagált, hogy a párt etikai bizottságának állásfoglalását követően az LMP országos választmánya szerdán felfüggesztette a Párbeszéd Magyarországért Mozgalom működését.

Schiffer András hangsúlyozta, hogy ebben az esetben sem betiltották a csoportot, a választmány felfüggesztette annak működését. Hozzátette, ő maga sem pártolná a betiltást, mert kifejezetten hasznosnak tartja, ha az LMP-n belül világosan artikulálódnak a véleménycsoportok, de ennek meg kell teremteni a szabályozott kereteit. Egy párt működése során az is elengedhetetlen, hogy "saját szabályainkat, intézményeinket és döntéseinket mindannyian tiszteljük" - jelentette ki.

A politikus kérdésre válaszolva elképesztőnek nevezte, hogy az LMP belső levelei kijutottak a nyilvánossághoz, és nem is akarta kommentálni az azokban leírtakat. Pénteken az MTI birtokába került a frakcióvezető egy levele, amiben többek között azt írja, hogy miután a párt hatályos alapszabályának taxatív felsorolásában nem szerepelnek a platformok, a párt etikai bizottsága "egy jogpozitivista felfogás alapján mondhatta volna", hogy elve tilos ilyet alapítani. A politikus ugyanebben a levélben arról is ír, hogy "a platform alapító levele félreérthetetlenül kinyilvánítja lojalitásának hiányát" ahhoz a kongresszusi döntéshez, amelynek során a delegáltak többsége nemmel szavazott az Együtt 2014-gyel való együttműködésre. A frakcióvezető az MTI-nek annyit mondott: "Az ténykérdés, hogy a platform alapító levele elég egyértelműen megfogalmazta a nyilvánosság felé, hogy az alapítóknak mi a véleménye a kongresszus döntéséről."

Jó lenne, ha minél előbb nyugvópontra kerülne az ügy, de az is fontos, hogy az LMP kiérlelt vitát folytasson le - válaszolta arra a kérdésre, hogy mikorra születhet meg a platformok működését szabályozó döntés. Schiffer András személy szerint olyan szabályozást szeretne, amelyik lehetővé teszi, hogy a Párbeszéd Magyarországért Platform az alapítók szándéka szerint tudjon tovább működni.

Mindenkinek joga van a kongresszushoz fordulni a véleményével, de aligha szolgálja egy párt hatékony működését, ha ilyen kérdésekben "kéthavonta oda-vissza vágó meccseket játszunk" - reagált a Párbeszéd Magyarországért Platformnak arra a javaslatára, amelyik szerint januárban újra az LMP kongresszusa elé akarják vinni az Együtt 2014-gyel való együttműködés kérdését.

Az MTI pénteken számolt be arról, hogy egy birtokába került dokumentum szerint az LMP országos választmánya szerdán felfüggesztette a nyolc országgyűlési és három fővárosi képviselő által alapított Párbeszéd Magyarországért Platform működését.

A platform létrehozását november végén, az LMP kétnapos kongresszusát követően kezdeményezte az LMP-n belül az ellenzéki párt nyolc parlamenti és három fővárosi képviselője, köztük a frakcióvezetői posztról akkor lemondott Jávor Benedek. Ezt megelőzően a kongresszuson a delegáltak 84:77 arányban szavazták meg azt a határozatot, amelyik szerint a párt nem csatlakozik az Együtt 2014-hez, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott. A döntés után lemondott a posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető és a háromból két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea is. Ők mindhárman részt vettek a platform létrehozásában.

Jávor Benedek pénteken azt mondta, nem tartja megalapozottnak a felfüggesztésről szóló döntést, de az egy világos üzenet arra nézve, hogy a másik oldal "erővel és hatalmi eszközökkel" akarja megakadályozni a platform által kezdeményezett belső vita elindítását. Ezzel ellehetetlenítik a kisebbségi vélemények képviseletét - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a Fideszen belül sem tiltották el Ángyán Józsefet vagy Pokorni Zoltánt attól, hogy föld-, illetve oktatási ügyekben nyilatkozzanak, de "úgy látszik, az LMP-n belül ez nem lehetséges". Arra a kérdésre, hogy ez pártszakadáshoz vezet-e, Jávor Benedek azt mondta, bízik benne, hogy párton belül lehet kezelni a helyzetet.