Otthonmaradásra szólít a közútkezelő

Vágólapra másolva!
Az utak sikosságmentesítését is akadályozza az ónos eső, ezért a közútkezelők azt kérik a lakosságtól, hogy aki teheti, ilyen időben ne induljon útnak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon. Azonban a sikosságmentesítés kevéssé hatékony a folyamatos csapadék miatt, ezért a közútkezelő arra kéri a lakosságot, hogy senki ne induljon útnak a rossz időben.

Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. "Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek" - írja a közútkezelő az MTI-nek eljuttatott közleményében. A társaság kozut.hu címen elérhető weboldalán naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat. Elindulás előtt onnan célszerű tájékozódni.

A szombaton várható ónos eső miatt három megyére, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken több órán át tartó ónos esőre kell készülni. További hat megyére - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest -, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, szintén az ónos eső miatt.