Orbán: A saját gyerekeinkkel beszélünk

Vágólapra másolva!
Idő kell, hogy a diákok megértsék, a felsőoktatási változások nekik is jók. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta Brüsszelben, az uniós csúcs után. Az [origo] kérdésére, hogy nem ellentmondásos-e az eladósodás elleni harc és a diákhitel melletti érvelés, Orbán kijelentette: nem mondták a diákoknak, hogy adósodjanak el.
Vágólapra másolva!

Idő kell, amíg a tények és az összefüggések mindenki számára világossá válnak - reagált Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós vezetők tanácskozását követő sajtótájékoztatón a hazai felsőoktatási keretszámokat érintő kérdésekre.

A felsőoktatási államtitkárság múlt kedden kiszivárgott keretszámtervezete szerint nagyjából 35 ezer államilag támogatott felsőoktatási férőhely helyett mindössze tízezer leendő hallgató tanulhatna tandíjmentesen, további 46 ezer pedig részösztöndíjas helyre jelentkezhetne. A drasztikus csökkentés miatt a diákok hétfő óta tiltakoznak és tüntetnek, Szegeden kormányhivatalt foglaltak el, Budapesten hidakat zártak le, Pécsen ülősztrájkba kezdtek, a tiltakozásokhoz a középiskolások is csatlakoztak.

Orbán közölte, hogy a keretszámok meg vannak oldva, úgy vélte, az átalakításokkal mindenki jól jár, csak idő kell, hogy meg is értsék ezt. Szerinte egy ilyen nagy átalakításnál minden érintett részben türelmetlen, részben pedig fél, hogy ne járjon rosszul. "Az a szerencsénk az egyetemistákkal, hogy a mi gyerekeink... és a saját gyerekeinkkel beszélünk" - mondta, és megjegyezte, neki is van olyan gyereke, aki már végzett, olyan is, aki jelenleg tanul, vagy éppen készül a felsőoktatásba.

Az [origo] kérdésére, hogy hogyan oldaná fel azt az ellentmondást, hogy miközben a kormány az eladósodás ellen harcol, a saját gyerekeinek azt mondja, ha finanszírozni szeretnék saját felsőoktatási tanulmányaikat, adósodjanak el, vegyenek fel diákhitelt, azt mondta: "Úgy oldjuk fel, hogy nem mondtunk ilyet, tehát nem is mondunk."

Orbán nem hagyta magát kizökkenteni a felsőoktatási témával, Egy másik kérdésre, amelyben Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter keretszámokkal kapcsolatos kritikáira kérdeztek rá, visszakérdezett, hol van a kormánydöntés, amit kritizálnak. "Mielőtt megtámadnák a kormányt, engedjék meg, hogy elrontsuk azt a dolgot. Amíg nincs döntés, nincs mi ellen tiltakozni" - jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy bízik-e Hoffmann Rózsában, így reagált: "Minden kormánytagban bízom."