Előzetesbe került az óbudai gyilkos

Vágólapra másolva!
A bíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit, aki az elmúlt hónapokban Óbudán háromszor is kirabolt otthonukba hazatérő nőket, egyiküket meg is ölte. A férfi mint visszaeső bűnöző akár a "három csapással" is sújtható.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék honlapján azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztályán nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteki végzésében egy hónapra elrendelte P. Tamás előzetes letartóztatását. A végzés jogerős.

A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélyével indokolta a kényszerintézkedést. A bíróság a bűnismétlés veszélyét azzal indokolta, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, többször volt már büntetve hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése miatt. A jelen gyanúsításban szereplő cselekményeit sorozatjelleggel, továbbá feltételes kedvezmény és két, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte le. Mindezek alapján fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy P. Tamás a szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

"Háromcsapásos" ítélet születhet

A gyanúsított előzetes letartóztatása a végzés szerint az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2013. január 14-ig tart. Szigeti József azt mondta, hogy P. Tamás ellen visszaesőként a "három csapás" intézményi rendszerét is alkalmazhatják, ami akár a legsúlyosabb ítélet kiszabását is maga után vonhatja.

Az Országgyűlés 2010 nyarán módosította a büntetőjogi szabályozást, amely a "három csapás" elvével a legsúlyosabban bünteti az elkövetőket. Eszerint a bűnismétlő, erőszakos bűncselekményeket elkövetőknél a harmadik bűncselekmény elkövetése után a büntetési tétel felső határa megduplázódik, és ha ez eléri a húsz évet, automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.