Gyanakvás és feszültség a forrongó diákszervezetek között

HÖOK, tüntetés, demonstráció a csökkentett felsőoktatási keretszámok miatt, tandíj, tüntető menet
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek legnagyobb diáktüntetését tartották szerdán este, de a slusszpoén, a Corvinus elfoglalása elmaradt - pedig még a rektor is engedélyezte. A tüntetést szervező csoportok összekaptak, az esemény főszervezőjét Fidesz-bérencnek nevezték. A Hallgatói Hálózat szerint a HÖOK szerencsétlenkedett, a szervezők szerint a hahások vitték rossz irányba a tömeget.
Vágólapra másolva!

Az év eddigi leghidegebb estéjén, amikor a hallgatói tüntetés kezdett impotenssé válni az Országház előtt, a sokadik vezérszónoki felszólalásra megindult a pár száz fősre apadt tömeg a Budapesti Corvinus Egyetem felé, hogy elfoglalják az épületet, és tiltakozó fórumot tartsanak. Az egyetem biztonsági szolgálata azonban nem engedte be őket, amin sok tüntető felháborodott.

Pedig Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora engedélyezte volna, hogy az este tízig érkező hallgatók az egyetemen éjszakázzanak - közölte a rektori titkárság. A rektori támogatásról szóló információt Kiss Dávid, a Corvinus hallgatói önkormányzatának elnöke (és a BME-n tartott fórum főszervezője) is megerősítette, viszont végül abban maradtak, hogy nem tartják meg a rendezvényt, annak ellenére, hogy a tüntetők már 21:40-kor az egyetemhez értek. Kiss azt mondta, korábban kellett volna odamenni, ugyanis csak akkor lett volna legitim az egyetem elfoglalása, ha előtte tartanak hallgatói fórumot is, csakhogy tízig az már nem fért volna bele.

Az egyetemfoglalás szerda délután még csak pletykaként terjedt a tüntetők között, de valójában hivatalos - igaz, papírra nem vetett - egyezség tárgya volt a corvinusos HÖK és a rektor között, melynek feltételeit nem ismerték a tüntetők. "Elő volt készítve a nagyelőadó, a hangtechnika, a megbeszéltek szerint a hallgatók bent aludhattak volna az egyetemen, erről többször is tárgyalt a HÖK és a rektor úr" - mondták a rektori titkárságon. A HÖK-elnök szerint azonban volt szó ugyan arról, hogy bent alszanak az egyetemen, végül nem ebben maradtak, viszont "az is szép gesztus volt az egyetemtől, hogy tízig a rendelkezésünkre bocsátotta az épületet".

Az egyetem majdnem elfoglalta az egyetemet

Még fél tízkor sem volt egyértelmű, hogy nem engedik be a diákokat. "Egy maroknyi ember villamossal ment a Parlamenttől a Corvinushoz, a biztonsági szolgálat azonban nem engedte be őket. Azt mondták, meg kell várni a többieket, akik csak negyedóra múlva érkeztek meg" - mondta az eseményen szintén részt vevő diák. Bár nem világos, hogy háromnegyed tíz körül miért nem engedték be az egyetemistákat, az is kérdés, miért nem mentek előbb az épülethez a demonstrálók.

"Voltak félelmein a menettel kapcsolatban, a hírek is arról szóltak, hogy vannak jobbikosok a tömegben" - mesélte a hallgatói tüntetés egyik résztvevője, aki szerint helyenként - főleg a Parlamentnél - "túl vad volt" a tiltakozás. Szerinte talán ezért és a néhány sállal eltakart arcú tüntető miatt nem engedték be őket a Corvinusra. Egy másik résztvevő szerint ez nem játszott szerepet a kint maradásban, eleve úgy készültek az egyetemen, hogy nem fogják beengedni az embereket. "Kintről úgy látszott, sok rendőr van az épületben, számítottak arra, hogy be akarunk menni" - mondta. Tudósítóink szerint az épületben valamilyen rendezvény is volt, amelyről rendőrök kísérték ki a távozó vendégeket. Az elmaradt egyetemfoglalás ráadásul az addig még egységesen kiálló hallgatói szervezetek között is szakításhoz vezethet.

Fotó: Mudra László [origo]
Kiss Dávid (a bal szélen) és rendőrök a Corvinuson

A HÖOK szerint a spontán tömeg volt, a HaHa szerint a HÖOK

A HaHa egyik vezetője szerint volt egy forgatókönyv a BME-s esemény utánra, amit a HÖOK az első pillanatban felrúgott. "Megbeszéltük, hogy egyből átvonulunk a Fővám térre, de főleg a HÖOK irányításával az Erzsébet hídhoz indult a tömeg. Volt egy minimális kommunikáció velük, de inkább hagytuk, hadd csinálják" - mondta a hálózat prominense. Kiss szerint viszont nem ők találták ki, hogy menjenek a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, majd a Parlamenthez. Kiss azt mondta, a menetnek nem voltak szervezői, spontán volt. Igaz, ő maga is az első sorok egyikében ment, de nem voltak hivatalos vezérek. Ezt a HaHa egyik vezetője is elismerte, de szerinte egyértelmű volt, hogy nagyjából azt történik, amit a HÖOK akar.

Kiss szerint sem ő, sem a HÖOK nem akarta, hogy végigvonuljanak a fél városon, inkább korábban ment volna a Corvinushoz. "Miért akartuk volna ellehetetleníteni a saját magunk által szervezett fórumot?" - tette fel a kérdést Kiss, mondván, ha korábban érkeztek volna az egyetemhez, a hallgatói önkormányzat forró teát is adott volna a résztvevőknek.

Fotó: Mudra László [origo]
Sovány tömeg a BCE régi épülete előtt

A hahás vezető szerint viszont "Kissék kizárták a hallgatókat az egyetemről". Szerinte "a hökösök rettenetesen beszartak, nem akartak semmit sem csinálni, hanem azt akarták, hogy a HaHa vigye el a balhét". Egy másik hahás szerint sokuknak ez az érzése, viszont hivatalos formában ennek nem adnak hangot. Szerda este szerintük két választásuk volt: kimondják, hogy a hökösök elbénázták a szervezést, vagy kivonják magunkat ebből, és azt mondják, sikeres volt az akció. "Nem akarunk találgatni, sarat dobálni, ezért az utóbbi mellett döntöttünk" - mondta.

Lefideszbérencezték Kisst

A HaHa még éjszaka kirakta a tüntetéssel kapcsolatos közleményét a Facebook-oldalára, melyben azért mégis kicsit beszólnak a hallgatói önkormányzatoknak: "Diákok pár száz fős csoportja úgy döntött, fórumot akar tartani a Corvinus egyetemen, a biztonságiak mégis bezárták előttük az egyetem kapuit. Értetlenül állunk az előtt, hogy a HÖOK megjelent vezetősége miért nem támogatta ezt a kezdeményezést." Kiss szerint ők abszolút támogatták a fórumot, viszont "nincs kulcsa az egyetemhez", így hiába várta tőle a tömeg, hogy beengedi az embereket.

A két szervezet közti feszültség tegnap este is érezhető volt már, az egyik hahás megafonban Fidesz-bérencnek nevezte a HÖOK-ot, és a csoport Facebookjára is kikerült egy, a HÖOK-ot élesen bíráló írás, amelyet mára már eltávolítottak. Bár a szervezetek szerdán még távolról nézve egységben mentek a Parlamenthez, már akkor sem egy lóra akartak felülni. A hahás vezető szerint összefognak, ha erre van szükség, de azt reméli, a HÖOK lassan kikopik az egyetemi ellenállásból.